Hlavní obsah

Armáda přikoupí munici, hodnota zakázky stoupne přes miliardu

Armáda příští rok dokoupí další munici za zhruba 300 miliónů korun. Informaci o chystané zakázce v pondělí dostane vláda. Jde o opci k zakázce, kterou vláda projednala už letos v srpnu a která má přes agenturu NSPA spadající pod NATO zajistit především střelivo pro ruční zbraně, ale i pro transportéry Pandur nebo stíhačky Gripen.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Munice má sloužit i pro pandury

Článek

Nová zakázka navyšuje počty u deseti druhů dodávané munice. "Důvodem je dlouhodobý nedostatečný stav zásob munice," sdělilo ministerstvo obrany.

V srpnu schválená zakázka za 759 miliónů korun počítá s nákupem desítek milionů kusů střeliva pro útočné pušky, samopaly, pistole, kulomety i odstřelovací pušky, ale také pro kanony umístěné na pandurech, kulomety gripenů a vrtulníků Mi-171 nebo neřízené střely pro letouny L-159 Alca. Součástí dodávky v letech 2014 a 2015 má být i pyrotechnická munice nebo klamné cíle.

Podle ministerstva obrany se podobné nákupy přes agenturu NATO v minulosti osvědčily, ceny se podařilo snížit v některých případech i o několik desítek procent. Důvodem je velikost zakázek, kdy agentura může díky nákupům i pro další země získat množstevní slevy nebo dosáhnout výroby munice, která se nevyrábí pravidelně.

Vojáci nedostatek munice opakovaně kritizují. Za prázdné sklady prý mohou úspory z minulých let, kdy byl armádní rozpočet snižován.

Kromě toho vláda dostane informaci o chystané zakázce na opravy a údržbu letištních radiolokátorů za zhruba 50 miliónů korun. Zakázka je podle armády nezbytná pro prodloužení životnosti těchto zařízení. Dodavatelem bude pardubická firma Eldis, která je podle armády jediným výrobcem tohoto typu radiolokátoru.

Kabinetu bude předložena rovněž zakázka na dočasnou údržbu letounů Airbus za zhruba 81 miliónů korun. Dodavatelem bude společnost Czech Airlines Technics, a to do té doby, než bude uzavřena dlouhodobá servisní smlouva s vítězem nynějšího tendru.

Reklama

Související témata:

Související články

Servis armádní letky je bezedná díra

Každý nákup letecké techniky pro armádu stojí miliardy a vždy vyvolá diskuse, zda nebyl předražený. Citelným zářezem do obranného rozpočtu jsou ale i údržba...

Výběr článků

Načítám