Hlavní obsah

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli nákupu přístroje CyberKnife

• Aktualizováno
Novinky, tov

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení na neznámého pachatele ve spojitosti s nákupem zdravotnického přístroje CyberKnife Fakultní nemocnicí Ostrava. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Nemocnici dříve řídil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Podle dostupných zjištění se ceny obdobných přístrojů v roce 2009 pohybovaly od 3 do 6 miliónů USD (66 až 133 miliónů korun), přičemž FN Ostrava tehdy zaplatila cca 10 miliónů USD (221 miliónů korun),” uvedl mluvčí MF Radek Ležatka.

Z toho podle ministerstva vyplývá, že tento přístroj mohl být až o sto procent předražen, a MF má podezření, že nebylo jednáno s péčí řádného hospodáře a mohlo dojít k porušení povinností při správě cizího majetku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček při emotivním projevu před novináři

„Ministerstvo financí podává trestní oznámení z toho důvodu, že prostředky na nákup přístroje byly převedeny ze zdrojů bývalého Fondu národního majetku (FNM) na základě usnesení vlády z roku 2009. Prostředky bývalého FNM jsou spravovány ministerstvem financí, které je také právním nástupcem FNM a tím pádem vystupuje jako poškozená strana,” uvedlo ministerstvo.

Ministr financí Andrej Babiš se nedávno dostal s ministrem zdravotnictví do ostrého střetu, když jej Němeček obvinil, že proti němu zneužívá svá média a chce jej poškodit. Babiš mu doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu a kritizoval ho také právě za údajně předražené nákupy přístrojů ostravskou nemocnicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám