Hlavní obsah

Máme video, na kterém povstalci převážejí rakety. Jedna chybí, tvrdí Kyjev

Aktualizováno

Máme důkaz, že protivzdušný systém Buk měli v rukou vzbouřenci, tvrdí ukrajinské ministerstvo vnitra na svých facebookových stránkách. Ministerstvo zkoumá videozáznam, na kterém je zachycena jízda tahače s protivzdušným systémem. Na záznamu jedna ze tří raket chybí, tvrdí ministr Arsen Avakov. Podle něj je to právě ta střela, která ve čtvrtek zasáhla malajsijský boeing.

BEZ KOMENTÁŘE: Rakety systému Buk na tahači

 
Článek

Tahač, na němž byl pásový transportér s raketovou baterií naložen, zachytily kamery ministerstva vnitra v pátek před pátou hodinou ranní. Vozidlo směřovalo přes východoukrajinské město Krasnodon na východ směrem k ruským hranicím. Videozáznam podle Avakova analyzují experti ukrajinské armády a tajné policie SBU.

První signály o tom, že "teroristé" disponují těmito zbraněmi, získala prý SBU už minulé pondělí. Ve čtvrtek ráno SBU údajně zjistila, že baterie raket Buk i s osádkou dorazila k východoukrajinskému městu Suchodilsk, které leží asi deset kilometrů od ruských hranic. Odtud pak byl systém přepraven přes Doněck do města Pervomajsk. Spolu s raketami Buk bylo prý do Pervomajska převezeno i několik samohybných děl Gvozdika.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Překročení hranic s Ukrajinou Moskva popírá. Systém Buk ani žádná jiná ruská vojenská technika hranici podle ruského ministerstva obrany nepřekročila.

"Ruská vojenská technika, a to ani protiletadlové komplexy Buk, ukrajinskou hranici nepřekročila," uvedl mluvčí ministerstva. Reagoval rovněž na zprávy ukrajinských médií o tom, že na Ukrajině byli zadrženi dva Rusové, kteří prý působili jako naváděči ruské palby. "Je třeba vysvětlit, že podobnou funkci armáda využívá jen při ostřelování pozemních cílů," řekl mluvčí.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád malajsijského letadla

Odpalování je složité

Miroslav Krátký z katedry systémů protivzdušné obrany na brněnské Univerzitě obrany ale upozorňuje na to, že Boeing 777 nemusel být sestřelen pomoci systému Buk. Ovládání odpalovacího systému Buk je podle něj totiž složité.

Zařízení obsluhují minimálně čtyři lidé a musí být patřičně vycvičeni. "Operátory je možné vyškolit v řádech měsíců. Ale aby s tím někdo pracoval opravdu solidně, je potřeba mít téměř profesionální výcvik. Amatér to prostě do činnosti neuvede," sdělil Krátký. [celá zpráva]

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky sestřeleného malajsijského letadla.

Rusko: Byli to Ukrajinci

Podle Moskvy byl boeing naopak v dostřelu dvou ukrajinských baterií systému S-200 s velkým dostřelem a tři baterií systému středního doletu Buk-M1, jejichž aktivitu Rusové zaznamenali ve čtvrtek.

"Ruské radiotechnické prostředky 17. července zaznamenaly činnost radaru baterie Buk-M1 umístěné u obce Styla asi 30 kilometrů jižně od Doněcku," tvrdí ruské ministerstvo. Dodalo, že systém Buk-M1 je technicky s to předávat údaje z radaru i vzdálenějším bateriím. Osudovou raketu tak prý mohly odpálit i další dvě baterie, umístěné osm kilometrů severně od Doněcka, respektive 25 kilometrů východně od tohoto ukrajinského velkoměsta. [celá zpráva]

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Systém na odpalování raket Buk

USA: Na vině jsou separatisté

Američané obviňují z neštěstí povstalce. Zpravodajská televize CNN uvedla, že podle amerických tajných služeb letoun s velkou pravděpodobností sestřelili východoukrajinští proruští separatisté.

Podle CNN, která se odvolává na nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním, to vyplývá z předběžné zprávy tajných služeb.

Americký prezident Barack Obama v pátek vpodvečer prohlásil, že boeing byl sestřelen raketou vypálenou z oblasti, kterou kontrolují separatisté. Dodal však, že vyšetřování incidentu je stále na začátku. Událost označil za globální tragédii.

Uvedl také, že má informace o tom, že se na palubě stroje nacházel minimálně jeden americký občan.

K "úplnému, důkladnému a nezávislému mezinárodnímu vyšetření" čtvrtečního zřícení malajsijského letadla s 298 lidmi na palubě na východní Ukrajině v pátek vyzvala Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání. Podle agentury Reuters rovněž vyzvala všechny strany východoukrajinského konfliktu, aby vyšetřovatelům zajistily přístup k místu neštěstí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám