Hlavní obsah

NASA pořídila kompletní a zatím nejpodrobnější mapu Marsu

Washington

Vesmírná sonda Mars Odyssey, která od října 2001 snímkuje z oběžné dráhy povrch Marsu, vytvořila zatím nejpřesnější satelitní mapu celé této planety. Na svém webu to zveřejnila americká vesmírná agentura NASA.

Článek

Snímky jsou na webu přístupné vědcům i veřejnosti, která tak může z pohodlí domova prozkoumávat jakékoli místo na povrchu Marsu. Mapa vznikla spojením téměř 21 000 fotografií, jež družice pořídila vícepásmovým infračerveným snímkovačem.

Vědci snímky vyhladili, kartograficky zkontrolovali a spojili v obrovskou mozaiku. Uživatelé mohou fotografie procházet a zvětšovat. Při největším přiblížení jsou  vidět detaily míst na Marsu široké asi 100 metrů.

Jiné sondy v minulosti vytvořily snímky částí povrchu Marsu ve větším rozlišení než Mars Odyssey, nikdy ovšem nešlo podle NASA o celkové zmapování planety.

Mars Odyssey odstartoval ze Země v dubnu 2001, v říjnu téhož roku planety dosáhl. Tato sonda také jako první prokázala v roce 2002, že v polárních oblastech je pod povrchem ve formě ledu přítomna voda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám