Hlavní obsah

Kdo je Václav Kočka

Právo, Josef Koukal

Jméno Václava Kočky staršího, 66letého provozovatele Matějské pouti, skloňovala média od června 2006, kdy se objevilo v tzv. Kubiceho zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tehdy prověřoval možný podíl Kočkovy rodiny na vraždě mafiánského bosse Františka Mrázka z ledna téhož roku. Předseda ČSSD se svého spolustraníka, který disponuje také kontakty na špičky pražské ODS, důrazně zastal.

Článek

Zavražděný Kočkův syn Václav Kočka mladší (40) figuroval jako jednatel v řadě rodinných firem, do jejichž skupiny patří Mirage s. r. o., Kočka s. r. o., Pragoluna v. o. s., Prostor s r.o., Sec Service International s.r.o. nebo Diskoclub Mirage s.r.o., Agentura První Česká Produkční s. r. o., organizovala charitativní a propagační akce ČSSD.

Kromě Matějské pouti, již každoročně navštíví stovky tisíc lidí, kontroluje rodina údajně také společnost Incheba, která má v pronájmu pražské Výstaviště. Výhodné smlouvy byly uzavřeny v době, kdy Paroubek zastával v koalici s ODS na pražské radnici funkci náměstka primátora.

Kontakty mezi Kočkovými a Jiřím Paroubkem vznikly ještě v předlistopadových dobách, kdy nynější předseda ČSSD zastával funkci v pražském podniku Restaurace a jídelny. Kočka starší tehdy provozoval lunaparky a pouťové atrakce.

ÚOOZ: za Mrázkovou vraždou je "osoba Kočka"

Z Kubiceho zprávy vyplývá, že informacemi o vztazích Paroubka s Kočkovými disponoval zastřelený podnikatel František Mrázek.

"Při domovní prohlídce (v akci Loreta) u Tomáše Pitra byly nalezeny materiály, které byly majetkem Františka Mrázka. Z těch je zřejmé, že Mrázek měl množství informací včetně kompromitujících na Jiřího Paroubka a jeho vztahy na rodinu Kočkových. V těchto materiálech se dále uvádí, že Kočkovi o vraždě Mrázka hovořili již před jejím provedením. Ze správy hl. města Prahy byl zaslán poznatek, že vražda Mrázka byla provedena osobou Kočka,“ uvádí se ve zprávě.

Václav Kočka senior se ve dva roky starém rozhovoru pro Právo zaručoval i za svého syna proti údajně vykonstruovaným tvrzením v Kubiceho zprávě.

"Dal bych ruku do ohně i za svého syna a jmenovce,“ řekl tehdy Kočka v souvislosti s podezřením, že rodina byla zapletena do Mrázkovy vraždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám