Hlavní obsah

Třetí michelinská hvězda pro Prahu. Zaúřadoval Field

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rok se sešel s rokem a ve chvíli, kdy to zase tak nikdo příliš nečekal, přibyla Praze třetí michelinská restaurace. Ani ne rok a půl stačil Radku Kašpárkovi na to, aby dovedl restaurant Field k michelinské hvězdě. A jak sám přiznal Novinkám, toto ocenění ani trochu nečekal. Hvězdičky zůstaly restaurantům Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise.

Foto: archiv restaurace

Interiér restaurantu Field

Článek

„Ani nevím, co vám k tomu říci. Je to pro nás neskutečné ocenění a dost dobře ani nedokážu říci, čím jsme si to zasloužili. Přiznám se, že jsem všem, co za mnou chodili a říkali mi, že máme šanci na nějaké ocenění, říkal, že to nechci slyšet. I kdybych někde vzadu v hlavě pomýšlel třeba na ocenění Bib Gourmand, tak na hvězdičku určitě ne. Je to něco neskutečného,” popsal Novinkám první pocity šéfkuchař Radek Kašpárek.

Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise hvězdu potvrdily. Bylo by velkým překvapením, kdyby tomu bylo jinak. Roman Paulus a Oldřich Sahajdák potvrdili, že umí a štempl kvality od Michelinu mají ve svém držení i nadále.

Jedna hvězda označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Rozhodnutí o udělení nejprestižnějšího titulu musí podpořit společně až tři inspektoři Michelinu.

Michelinský seznam evropských restaurací aktuálně zahrnuje 44 měst ve 20 zemích. V rámci České republiky je zahrnuta pouze Praha.

Důraz na sezónnost 

Field restaurant se vyznačuje extrémním důrazem na sezónní suroviny, přičemž pole je podle restaurace základ všeho a vše se od něj odvíjí.

„Když se nad tím vším zamýšlím, tak je pro mě velmi těžké vám říci, čím jsme si tu hvězdu vysloužili. Opravdu si ale myslím, že mi od začátku našeho provozu nechyběla skromnost. O ničem jsem nahlas nemluvil a prostě jsem dřel. To, že to dopadlo takhle, je úžasné a je to ocenění pro celý tým,” uvedl Kašpárek.

A na co se do Fieldu chodí či co je jeho největší specialitou? „Je těžké lidem doporučit jedno konkrétní jídlo, protože menu opravdu velmi často měníme. Pravdou však je, že naše husí játra o konzistenci nutelly jsou naší velkou stálicí a slaví u lidí stále obrovský úspěch. Podle sezóny vždy jen upravujeme vrchní vrstvu a posyp tak, aby byl pokrm stále sezónní,” dodal Kašpárek.

Nižší ocenění, tedy Bib Gourmand, získal pro letošní rok také podnik Maso a Kobliha. Restaurace Aureole, Divinis, Sansho, SaSaZu a Na Kopci si toto ocenění udržely i nadále. Aromi o něj přišla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám