Hlavní obsah

Automat umí načepovat až šest piv naráz

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fronty žíznících u pivních stánků jsou běžnou součástí fotbalových zápasů i jiných akcí, na něž přijde spousta lidí. S tím chce skoncovat novinka – rakouský automat Beerjet čili „Pivní tryskáč“. Rychločepovací stroje jsou nově instalované na hamburském stadiónu Millerntor.

Foto: archiv výrobce

Šest piv najednou? Ano, přesně to, co by se na koncertech a sportovních zápasech hodilo.

Článek

Podle deníku Die Welt dokážou kovové skříně s nápisem Beerjet načepovat každá až tisíc piv za hodinu, což by žádný lidský výčepní nezvládl. Navíc se umějí přizpůsobit tomu, jaké pivo právě čepují. A skleněné půllitry zvládnou stejně hladce jako plastové kelímky.

Na čepovacím automatu pracoval Max Weigl (42) s několika pomocníky deset let. Nyní věří, že jeho nápad přinese „průmyslovou revoluci“ i do tak specifického oboru, jakým je čepování piva. První testy provedené před dvěma lety ukázaly ještě řadu nedostatků. „Problémem byla kontrola pěny. Někdy jsme jí měli moc, jindy příliš málo. Prostě jsme ji neměli stabilně pod kontrolou,“ konstatoval vynálezce.

Nakonec pomohly trubky. „Pivo a pěna jsou v nich odděleny. To je úhelný kámen Beerjetu,“ řekl Weigl a pochlubil se, že automat dokáže se sklenicí či kelímkem pohybovat tak, aby se pivo čepovalo co nejlépe.

„Napodobujeme typické pohyby ruky zkušeného šenkýře,“ říká Weigl. Jeho stroj byl přihlášen k patentování ve 148 zemích a tucet z nich už o něj jeví živý zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám