Hlavní obsah

Princ Charles už prodal obrazy za stovky miliónů

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následník trůnu princ Charles patří k nejúspěšnějším žijícím malířům v Británii. Podařilo se mu prodat své obrazy v přepočtu za stovky miliónů korun. Princ prodává limitovanou edici kopií svých akvarelových obrazů přes obchod v rodinném sídle Highgrove House.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles

Článek

Od roku 1997 si takto vydělal dva milióny liber (zhruba 68 miliónů korun). Celkové tržby jsou však daleko vyšší: podle nejmenovaného obchodníka s uměním vynesl prodej princových litografií mimo Highgrove další nejméně čtyři milióny liber - celkový výdělek tedy činí přes šest miliónů liber (asi 205 miliónů korun). Veškeré peníze putují na konto princovy dobročinné nadace The Prince of Wales’s Charitable Foundation.

„Jsou to okouzlující umělecká díla v anglické akvarelové tradici a velmi dobře odráží talent skrytý v královské rodině,“ tvrdí o malbách podle listu The Daily Telegraph majitelka galerie Belgravia Anna Hunterová.

Originály nikdy nepouští z ruky

Litografie vystavené v Highgrove mají cenu 2 500 liber (bezmála 86 tisíc korun), podle Hunterové, která v minulosti princova díla také prodávala, však můžou přijít i na 15 000 liber (přes půl miliónu korun). To řadí prince mezi elitu britských žijících umělců: zatímco ti si podle nejnovějšího průzkumu vydělají v průměru kolem deseti tisíc liber ročně (asi 343 tisíc korun), následník trůnu si za 25 let přišel v průměru na dvě stě tisíc liber za rok (6,8 miliónu Kč).

„My odejdeme a odhodíme naše pozemské starosti a bolesti, ale tyto věci (obrazy) žijí dále,“ svěřil se princ před lety.

Podle jeho rezidence Clarence House šlechtic rád maluje “v plenéru a často dokončí obraz za jedno sezení“. Nejraději pracuje na letním sídle své matky Balmoral a jejím venkovském sídle Sandringham House. „Občas maluje na dovolené na lyžích a během zahraničních cest, pokud je na to čas,“ vysvětlil mluvčí. Princ maluje pouze akvarely a originály nikdy neprodává, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám