Hlavní obsah

Známému fotografovi se podařil majstrštyk

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Kevin Abosch je mistrem svého řemesla. Fotil už osobnosti, jakými jsou Stephen Spielberg, Johnny Depp či Yoko Ono. Paradoxně mu ani jedno z těchto focení nevyneslo tolik publicity jako nejnovější prodej jedné z jeho fotek.

Foto: Kevin Abosch

Fotografie brambory za milión eur? Může být...

Článek

Fotografie Kevina Abosche nejsou z těch nejlevnějších. Rozhodně však není běžné, že by prodal jeden snímek za milión eur, tedy zhruba 27 miliónů korun. Přesně tak si Abosch ale ocenil fotografii irské bio brambory. A ač by nikdo nevěřil, že se za tuto cenu fotografie o rozměrech 162 × 162 centimetrů prodá, prodala se. Zakoupil si ji nejmenovaný evropský podnikatel, který si přál zůstat v anonymitě.

Existují celkem tři exempláře snímku zvaného „brambora číslo 345”. Jeden patří do soukromé kolekce, druhý věnoval šestačtyřicetiletý fotograf uměleckému muzeu v Srbsku a třetí si nyní zakoupil neznámý muž.

Pomohlo víno

A jak takový prodej probíhá? Podobně jako v mnoha případech pozval fotograf zájemce o své dílo k sobě domů. Právě tam má totiž své fotografie pověšené na zdech.

„Není to poprvé, co si někdo zakoupil nějakou fotografii přímo z mé stěny. Měli jsme dvě sklenky vína a on řekl: 'Tohle se mi opravdu líbí.' Po dalších dvou sklenkách řekl: 'Tohle opravdu chci',” uvedl fotograf, který mimo jiné také prohlásil, že mezi lidmi a bramborami vidí jisté podobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám