Chuť se utváří od nejútlejšího věku. Můžeme však dokázat změnit své návyky tak, že se pokusíme paměť oklamat, píše italský deník Corriere della Sera.

Vědci z Basilejské univerzity ve Švýcarsku vyzvali dobrovolníky, aby oznámkovali pochutiny, jako je čokoláda, brambůrky či sladkosti, a pak s pomocí funkční magnetické rezonance sledovali, které části mozku se u každého z nich aktivují. Ukázalo se, že sledované osoby se rozhodovaly vždy pro takové pochutiny, na které si z první části testu lépe pamatovaly.

Potvrdilo to i aktivování oblastí paměti. Vzpomínka na jídlo je hlavním motorem volby, která přichází v důsledku zintenzivněné komunikace mezi hipokampem, zónou mozku, která je klíčová pro zobrazování vzpomínek, a částí prefrontální mozkové kůry, která je „sídlem” rozhodovacích procesů.

Ve studii se podrobně vysvětluje, co se děje v mozku, když vzpomínka oživí touhu po pochutině, totéž se děje pokaždé, když jíme, a vysvětluje to rovněž, proč má každý z nás svá oblíbená jídla.

Rozhoduje pohlaví

Nejde jen o oblíbená jídla, ale i o vůně, které připomínají poklidné chvíle a rodinné zvyky. Potvrzuje to výzkum Briana Wansinka, ředitele Food and Brand Lab při americké Cornellově univerzitě. Jídla, která připomínají poklidné ovzduší, se však liší podle pohlaví: zatímco muži dávají přednost těstovinám a masu, protože jim připomínají mateřskou péči a starostlivost, ženy mají v oblibě čokoládu a dorty navozující příjemné vzpomínky vztahující se k přípravě jídel. Tyto pokrmy jsou preferovány tehdy, když potřebujeme jídlo „pro útěchu”.

Při každodenním výběru jídelníčku se však spoléháme na vzpomínky na to, co nám chutnalo. Jíme nejprve hlavou, pak teprve ústy. A vzpomínky, jimiž se v průběhu života při výběru jídla řídíme, jsou spojeny s raným dětstvím.

„Chuť se utváří již od útlého věku. Spojení příjemných vzpomínek z dětství s vyváženou a zdravou stravou je nejlepší prostředek, jak si v dospělosti vytvořit správný jídelníček a vyhnout se tak nadváze a obezitě,” uvádí Bettina Cornwellová z americké Oregonské univerzity.

Mozek lze ošálit

Musíme však dávat pozor na negativní vzpomínky. Výzkum vedený Elizabeth Loftusovou z Kalifornské univerzity ukázal, že je možné vštípit si negativní vzpomínky na jídlo a změnit tak své zvyklosti u stolu. Loftusové se podařilo „přesvědčit” několik dobrovolníků o tom, že jim v dětství bylo špatně, když jedli vejce. Falešné vzpomínky na jídlo se mohou vytvořit i pomocí rozhovorů s jinými osobami.

„Dobrovolníci pak podstatně snížili spotřebu vajec a totéž se podařilo i s dalšími jídly, jako je třeba zmrzlina. Jde to i opačně: při sérii pokusů jsme dobrovolníkům vštípili falešné pozitivní vzpomínky a přesvědčili jsme je, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Výsledkem bylo, že na něj pak měli větší chuť a jedli ho častěji. To vše naznačuje, že vzpomínky mohou na jedné straně řídit výběr potravin, ale na druhé straně mohou být 'ovládnuty': obézní mladík by tak mohl být podroben terapii na bázi falešných pozitivních vzpomínek spojených se zdravou stravou," říká Loftusová.