Představte si tisíce kakaových bobů sušících se na slunci v Latinské Americe na plantáži Chuao ve Venezuele. Odsud podle expertů pochází nejlepší čokoláda na světě. Benoit Nihant hovoří - jako sommeliér o vinici zalité paprsky zapadajícího slunce - s úctou o těchto bobech, které přicházejí v jutových pytlích do jeho dílny v Awansu, městečku na předměstí Lutychu na jihu Belgie.

Benoit Nihant patří spolu s Pierrem Marcolinim k oné malé skupině výrobců čokolády, kteří ovládají od začátku do konce umění čokolády, od pražení bobů po nejrafinovanější konečné kreace.

Chtěl mít z práce radost

„Trvalo nám tři čtyři roky, než jsme se všechno opravdu naučili," uvádí Benoit Nihant. Původně inženýr pracující v metalurgii si krátce před svým třicátým rokem uvědomil, že nedělá to, co by ho opravdu uspokojovalo. ”Chtěl jsem něco vytvářet a mít z toho radost," svěřuje se.

„Dobrá čokoláda se vyrábí s láskou, z kakaových bobů pocházejících z malého území, které byly pečlivě vybrány, nikoli smíchány se sklizní ze sousední plantáže. Je to čokoláda, kdy si je plantážník vědom přání výrobce a dodržuje pečlivě etapy fermentace a sušení," vysvětluje Benoit Nihant ve svém obchodě umístěném v přední části jeho dílny.

Vlastní pozemky

Zvolil si devět plantáží ve Venezuele, Ekvádoru, na Kubě, na Madagaskaru či na Bali. Brzy bude pěstovat vlastní kakaovníky v Peru, kde již zakoupil pozemky. Každoročně dováží zhruba 25 tun kakaových bobů do země, která je svou čokoládou světově proslulá. Loni se jí v Belgii vyrobilo na 650 000 tun.

Nihant investuje do vysoké kvality: své kakaové boby kupuje za šest až 12 eur za kilogram (162 až 324 Kč). Většina výrobců čokolády se na rozdíl od něj zásobuje u nadnárodních společností, které míchají dohromady kakaové boby z různých plantáží, aby měl výsledný výrobek více jednotnou chuť.

Benoît Nihant má ve světě čokolatiérů skvělé jméno.

Benoit Nihant má ve světě čokolatiérů skvělé jméno.

FOTO: Benoit Nihant Chocolatier

Potěšení z čokolády Benoita Nihanta ale něco stojí: počítejte s 4,20 až 7,20 eury (113 až 195 Kč) za padesátigramovou tabulku.

To nejlepší z plantáží

Za velkým sklem, před zraky zvědavých zákazníků, je vidět dva obrovské stroje. Jeden je na pražení kakaových bobů a pochází z 50. let minulého století. Druhý se používá k sušení. Byl vyroben v 19. století a sloužil jako dekorace v hale jedné továrny v Řecku.

Benoit Nihant připravuje sedmdesátiprocentní černou čokoládu výrazné, nikoli však hořké chuti. Jeho nejlepší výrobek stvořený k letošním Vánocům je ukázkou jeho umění. Tvoří jej soustava pěti hvězdiček, z nichž každá představuje to nejlepší z určité plantáže. Prostřední hvězdička je naplněna jako belgická pralinka jemně solenými pekanovými oříšky.

Generace, která otřásla tradicemi

Benoit Nihant začínal v garáži svého tchána a za necelých deset let je jeho dílna třikrát větší. Jeho malý podnik má dnes čtyři prodejny v Belgii, své produkty prodává na internetu a v několika obchodech v Japonsku.

Nihant jedná o otevření prodejny v Číně a ve Spojených státech a o spolupráci s britským luxusním obchodním domem Harrods v Londýně.

„Jsme generace, která otřásla tradicemi a starými výrobními postupy. Svým způsobem přispíváme k belgickým tradicím," konstatuje Benoit Nihant.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz: