Hlavní obsah

Buddhistický mnich vysvěcuje stromy, aby zastavil odlesňování

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na malý moment se zamyslete nad tím, zda vás vaše práce naplňuje a zda má nějaký hlubší význam. Pokud by se tímto způsobem zamyslel buddhistický mnich ze severovýchodu Thajska, musel by být spokojený. Ten už 25 let vysvěcuje stromy a snaží se tak zamezit postupujícímu systematickému kácení lesních porostů.

Foto: Profimedia.cz

Vesničané respektují mnichy v oranžovém rouchu. Ilustrační foto

Článek

„Když vysvětíš strom, stane se svatým. A takový strom nikdo pokácet nechce,“ tvrdí Phrakru Pitak Nanthakthun, opat kláštera v provincii Nan, již trápí rostoucí tempo ničení lesního porostu.

„Obávám se o budoucnost. Lidé najmutí developery tu kácejí stromy každý den,“ svěřil se stanici BBC. „Vesničané ale respektují mnichy v oranžovém rouchu, a proto jsem se rozhodl je použít i k záchraně stromů. Roucha vysvětíme a lidé je pak ovážou kolem stromů. Každý pak ví, že je les požehnaný,“ vysvětlil.

Velkou roli v tom hrají i děti z chudých rodin. „Poskytujeme jim přístřeší v klášteře a staráme se o jejich vzdělání. Pomáhají nám na oplátku v ochraně stromů a doufáme, že i do budoucna v tom budou pokračovat,“ řekl opat.

Úcta ke všemu živému

Sám dobře ví, že vysvěcování stromů je pouze symbolickým úkonem, ten však přispívá k tomu, aby si lidé uvědomili vzájemnou závislost mezi nimi a přírodou. Svěcení stromů se tak časem rozšířilo i na okolní země jako Laos, Barma, Bhútán či Srí Lanku. „Pokud se každý na světě zapojí do ochrany lesů, můžeme čelit globálnímu oteplování i nedostatku potravin,“ dodal usmívající se mnich.

Buddhisté uctívají jakoukoliv formu života, ať už jde o lidi, zvířata, či rostliny. Snaží se, seč mohou, o to, aby zmírnili utrpení všech cítících bytostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám