Hlavní obsah

Praktická jednokolka do českých ulic? Zapomeňte

Novinky, Jakub Kynčl (Čcheng-tu)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybyste navštívili snad jakýkoli technický veletrh ve světě, povšimli byste si produktu Air Wheel, který výrobce tlačí všude, kam může. Přístroj byl k vidění na mnoha místech v USA, ale třeba i v čínském Čcheng-tu. Tento čínský vynález (jednokolka) vás dokáže přiblížit do práce, a přitom nestojí mnoho. Riziko zranění je však na něm nezanedbatelné.

BEZ KOMENTÁŘE: Elektrické monokolo dokáže jet rychlostí přes 20 kilometrů v hodiněVideo: theairwheel.com

 
Článek

Air Wheel je na trhu od loňského roku a po světě se v tuto chvíli prohání okolo 300 tisíc kusů daného modelu. Při pohledu na tuto mechanizovanou jednokolku se nemůžete ubránit myšlence na podobné vozítko – Segway. Můžete se díky ní prohánět městem rychlostí přes 20 kilometrů v hodině. Jistě vás však zaujme tím, že nemá žádný držák ani nic jiného, co by pomohlo vaší stabilitě. Nic.

Výrobce, který svůj model nadšeně předvádí na nejrůznějších veletrzích, tvrdí, že se na tomto zařízení naučíte jezdit během chvíle. No – nemá tak docela pravdu. Většina lidí se během několika desítek minut naučí tak maximálně nespadnout. Není tak těžké se rozjet a udržet při jízdě. Složité je jet plynule a nespadnout při zastavení. Ujet můžete na jedno nabití vestavěné baterie několik desítek kilometrů, což je bez pochyb praktické.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jednokolky slaví velký úspěch. Ovládat je umí však jen někteří...

Reklamní videa působí opravdu úchvatně. Chlapíci v kravatách fičí městem s kávou v ruce a vše funguje jako na drátkách. Během hodiny, kdy jsem v čínském velkoměstě na akci Michelin Challenge Bibendum pozoroval odvážlivce, kteří si na toto zařízení stoupli, spadla alespoň jednou většina z nich. Nastupuji také. Padám. Výrobce se usmívá. Nastupuji znovu. Cukaně ujíždím pět metrů a padám. Děkuji a odcházím.

Problém se zastavováním měl takřka každý. Ač pořadatelé ovládali jednokolku s bravurou, nešlo při pohledu na ně nemyslet na cirkusové představení. Balanc hraje prim.

Vhodné pro trasy na in-line brusle

Nedalo mi to a jednoho z propagátorů jsem se zeptal, jak se jednokolka vyrovná s nerovnostmi. Překvapeně na mě pohlédl a řekl, že chodníky jsou přece hladké a rovné a případným odpadkům v cestě se uživatel může bez potíží vyhnout.

Nájezdy a sjezdy jsou prý ve všech velkých městech plynulé a bezproblémové. Dotázal jsem se, zda byl někdy v České republice. Odvětil, že v USA zatím nebyl. Poděkoval jsem a pochopil, že toto zařízení by bylo možné užívat v našich podmínkách maximálně na trasách pro in-line brusle.

Přechod z chodníku na silnici tak moc nezvládá. Seskakovat a naskakovat několikrát během jízdy je pak vrcholně nepohodlné. Nápad je to krásný, ale v České republice zatím na výsost nefunkční. Ale projet se na Air Wheel třeba z Nymburku do Poděbrad na kvalitním asfaltu by mohl být příjemný zážitek. Kdyby člověk žil nedaleko. A kdyby byl ten asfalt kvalitní. A kvůli relaxační projížďce si tento vynález asi nekoupíte...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám