Hlavní obsah

V Patek Philippe si k výročí nadělili nejsložitější hodinky v historii značky

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Patek Phillipe letos slaví 175 let od svého založení a k výročí si pochopitelně nadělil několik nových modelů. Suverénně nejzajímavější z nich je Grandmaster Chime ref. 5175. Jedná se o nejsložitější hodinky v historii ženevské značky a jedny z vůbec nejsložitějších v historii hodinařiny.

Patek Philippe Grandmaster Chime ref. 5175Video: Patek Philippe

 
Článek

Na tomto modelu si dali v Patek Philippe opravdu záležet, vždyť jeho vývoj trval sedm let. Od jedné z nejprestižnějších (ne-li vůbec té nejprestižnější) hodinářských značek šlo ale těžko čekat něco jiného.

Už při pohledu na bohatě zdobené pouzdro o průměru 47 milimetrů, které se skládá z úctyhodných 214 částí, je jasné, že se jedná o unikátní hodinky. Na první pohled se možná pouzdro z 18karátového zlata může zdát kýčovité, jedná se ale o mistrovské dílo. Stejnou snahu, jakou značka předvedla u strojku, totiž musela u výroční edice této hodnoty věnovat i pouzdru, které tak logicky nemohlo být ordinérní.

Foto: Patek Philippe (3x)

Grandmaster Chime ref. 5175

I přesto, že je pouzdro otočné a má dva ciferníky, není zevnějšek u Grandmaster Chime tím nejpůsobivějším. Ten pravý poklad se skrývá uvnitř a je jím kalibr označovaný Patekem trochu krkolomně jako GS AL 36-750 QIS FUS IRM. Je totiž vybavený 20, slovy dvaceti, komplikacemi. Jejich podrobný popis by vydal na samostatný článek, možná i na dva, zůstaňme tedy u prostého výčtu.

V hodinkách Grandmaster Chime tedy najdete: Grande sonnerie, petite sonnerie, minutovou repetici, indikátor odbíjecích módů, alarm, repetici data, indikátor rezervy chodu zvlášť pro strojek a pro odbíjecí zařízení, indikátor ukazující stav odbíjecích zařízení, druhou časovou zónu, ukazatel dne a noci pro druhou časovou zónu, okamžitý věčný kalendář, ukazatele dne v týdnu, měsíce a data (to je na obou cifernících), přestupný rok, čtyřčíselný ukazatel roku, 24hodinový subciferník, měsíční fázi a ukazatel pozice korunky.

Strojek má celkem 1366 částí a s průměrem 37 milimetrů a tloušťkou 10,7 milimetru je větší než některé hodinky od Patek Philippe. Švýcarský výrobce si u něj nechal patentovat šest nových mechanismů. Patří mezi ně například repetice data a alarm, který neodbíjí jednolitým tónem, ale „odcinká“ čas, na nějž je nastaven.

Strojek má 1366 částí

První ze dvou ciferníků se soustředí na indikaci prostého času, mimo něj jsou na něm ještě ukazatele odbíjecích zařízení, měsíční fáze a datum. Druhý pak přehledně ukazuje věčný kalendář a také druhou časovou zónu. Ciferníky lze pohodlně otáčet díky jednoduchému a bezpečnému mechanismu, jak je předvedeno ve videu.

Hodinky se ke šťastným majitelům dostanou v truhle vyrobené z 18 druhů dřeva. Kromě nich obsahuje ještě příslušnou dokumentaci a zlatou pamětní medaili zobrazující milníky značky a také portréty jejích prezidentů od roku 1932.

Truhla, v níž jsou hodinky uloženy, je vyrobena z 18 druhů dřeva

Grandmaster Chime spatří světlo světa v limitované edici sedmi kusů. Ze šesti se mohou těšit dlouholetí sběratelé této značky, sedmý pak bude vystaven v muzeu Patek Philippe, kde si ho bude moct prohlédnout veřejnost.

Cena, která je kvůli výše zmíněným okolnostem vlastně zbytečná, činí 2,5 miliónu švýcarských franků (57 miliónů korun). Vzhledem k náročnosti vývoje lze očekávat, že strojek se v ať už celé nebo osekané podobě objeví v některých budoucích modelech. Bude to ale nejspíš v diametrálně odlišném pouzdře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám