Hlavní obsah

ČT ve Varech: Vteřiny s Ebenem i restaurovaný Vynález zkázy

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize se bude bohatě věnovat 50. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Kromě klasického zpravodajství a Festivalových vteřin s Markem Ebenem nabídne třeba premiéru dokumentu mapujícího historii filmové přehlídky nebo digitálně restaurovaný Vynález zkázy Karla Zemana.

Foto: Filmové studio Gottwaldov

Vynález zkázy

Článek

Vše zahájí už přímý přenos slavnostního zahájení festivalu 3. července ve 20:00.

ČT se navíc spojila s Muzeem Karla Zemana a Nadací české bijáky, aby společně zrestaurovaly tři snímky režiséra Karla Zemana - Vynález zkázy, Cesta do pravěku a Baron Prášil. Právě Vynález zkázy uvidí nejen návštěvníci festivalu, ale i hosté Expa 2015 a v pátek 10. července od 20 hodin na ČT2 diváci České televize.

„Filmová lázeň se jmenuje další premiérový snímek, dokument režiséra Miroslava Janka, který uvidí návštěvníci Mlýnské kolonády už první den konání festivalu. Snímek mapující padesátiletou historii této filmové přehlídky pak Česká televize nabídne divákům už v úterý 7. července od 20 hodin na Dvojce. Druhý program nabídne také celkem deset amerických filmů s jedenácti hollywoodskými hvězdami, které zavítaly na některý z předchozích ročníků. Válečnými dramaty Salvador a Četa například připomene návštěvu režiséra Olivera Stona před dvěma lety,“ sdělila tisková mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„Výběr ze snímků, které v Karlových Varech získaly některou z cen, přinese ČT art. Hned v sobotu 4. července představí loňského vítěze sekce nezávislých filmů, německé drama Někde jinde. Příběh židovské dívky, která se z Berlína načas vrací do rodného Izraele, natočila jako svůj celovečerní debut režisérka izraelského původu Ester Amrami. V úterý diváky Artu čeká belgický držitel Křišťálového globu z roku 2009 Anděl u moře. Režisér Fréderic Dumont do příběhu malého chlapce Luise, kterému život podstatně změní prozrazení jednoho tajemství, promítl své vlastní zkušenosti,“ dodala.

V sobotu 11. července od 22:30 následuje rumunské drama Aurora, oceněné před pěti lety v sekci Na východ od Západu. Tamní novou vlnu představuje českým divákům pečlivá studie soudobé rumunské společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám