Hlavní obsah

Cenu kritiků si z Varů vezou Šutry v kapsách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu odpoledne byly rozdány nestatutární ceny Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Cenu FIPRESCI (Mezinárodní federace filmových kritiků) obdržel lotyšský animovaný film o ženě bojující s psychickou nemocí Šutry v kapsách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Signe Baumaneová

Článek

„Film odvážně a důvtipně vypráví vrstevnatým stylem emocemi nabitý příběh duševní i dějinné nestability,” uvedli při předání ceny členové poroty.

„Děkuji, zvláště Karlovi (Ochovi), který filmu věřil, a členům mého týmu, kteří tu nejsou,” řekla dojatá režisérka Signe Baumaneová.

Ekumenická porota navíc udělila Šutrům v kapsách zvláštní uznání. Její hlavní cena pak putovala k filmu Kukuřičný ostrov režiséra George Ovashviliho, který podle poroty „vyzývá k zamyšlení nad významem harmonického soužití člověka s přírodou a k zamyšlení nad respektem k druhým lidem”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér George Ovashvili

„Díky, chci poděkovat producentům, všem z mého štábu, a opravdu děkuji Karlovi a paní Evě... jsem moc rád, že jsem opět v Karlových Varech,” řekl režisér.

Cenu Fedeora (nejlepší film sekce Na východ od Západu) získal albánsko-italsko-kosovský film Bota. Podle poroty je „výjimečným snímkem s bohatým scénářem, komplexními postavami a úžasnou kamerou zachycující současnou Albánii.”

Zvláštní uznání pak patří rusko-německému filmu Nápravná třída Ivana Tverdovského.

Cenu Europa Cinemas Label dostal maďarský snímek Volný pád Györgyho Pálfiho. Porota na něm ocenila „výrazný vizuální styl a silné prvky grotesknosti a absurdity”.

„Jsem moc šťastný, jsem moc rád, že alespoň někdo porozuměl mému filmu,” řekl s úsměvem Pálfi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám