Hlavní obsah

Je nebezpečné zapomenout, jaká je válka, řekl Nikita Michalkov

Novinky, sad, míš, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Ruský režisér Nikita Michalkov přijel do Karlových Varů s první částí válečného dramatu Unaveni sluncem 2: Exodus, která trvá bezmála tři hodiny. Laureát Oscara obdrží během sobotního závěrečného ceremoniálu Křišťálový glóbus za dlouholetý umělecký přínos světovému filmu.

Článek

„Jsem za ocenění karlovarskému festivalu nesmírně vděčný,“ řekl Právu a dodal, že ačkoliv nikdy žádný svůj film nedělal pro slávu, ocenění, která přicházejí spontánně, ho velice těší. „Největší radost ale mám, když diváci na mé filmy reagují tak, jak jsem od nich očekával,“ dodal Michalkov.

Unaveni sluncem bude mít další pokračování

Film Unaveni sluncem 2: Exodus je volným pokračováním Unaveni sluncem z roku 1994, za který Michalkov dostal Oscara a Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes. Chystá se ještě třetí část s podtitulem Citadela, který by měl přijít do kin za několik měsíců a 15dílný televizní seriál.

Na páteční tiskové konferenci mimo jiné uvedl, že je nebezpečné zapomenout na to, jaká je válka: "Válka v Afghánistánu je daleko, skutečná válka je jen na našem území."

"V mém filmu je hodně metafyzického a velká část kritiků to nerozpoznala. Na druhé straně jsem dostal mnoho dopisů od lidí, kteří se dostali do magnetického pole tohoto filmu."

Oproti Unaveni sluncem však nemá jeho filmové pokračování v Rusku tak vřelé přijetí a ani z Cannes si Michalkov cenu nepřivezl. Nicméně o propadáku, jak to nazývají někteří ruští kritici, nechce režisér nic slyšet.

V Rusku spíše chladné reakce

"V Cannes byly různé reakce. Naši kritici ho nazvali propadákem. Film je u nás hodně populární a rozdělil publikum. Ve světě, kde jde hlavně o vnější lesk, trpíme jakousi ztrátou imunity... Část lidí, pro které je problém barva auta Bentley, říká: o čem proboha ten film je? Ale někteří mladí lidé vycítili jakýmsi šestým smyslem, o čem to je," vysvětlil Michalkov. Na otázku, jestli film není opravdu příliš dlouhý, odpověděl rezolutním Ne!

Na otázku Práva, jak se mu spolupracovalo s dcerou, s níž točil už první film a v Cannes ji - tehdy osmiletou - zvedal nad hlavu, Michalkov odpověděl: „Na jedné ruce už bych ji neunesl, dnes ji unese sotva její manžel na dvou. Je to ale velmi talentovaná herečka.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám