Hlavní obsah

Maratón filmů a setkání odstartuje Crazy Heart

Právo, Věra Míšková

Premiéra amerického filmu Crazy Heart s Jeffem Bridgesem v hlavní roli countryového písničkáře Otise Blaka zahájí v pátek 2. července večer v karlovarském Thermalu 45. mezinárodní filmový festival. Potrvá do soboty 10. července.

Foto: Jan Handrejch , Právo

V Karlových Varech je už vše připraveno.

Článek

Film osobně uvede jeho režisér Scott Cooper, herec a scenárista, který tímto snímkem poprvé vstoupil na pole režie a hned výtečně uspěl. Oscara získali autoři hudby za nejlepší původní píseň a Jeff Bridges za nejlepší mužský herecký výkon. Ten dostal ještě Zlatý glóbus a Independent Spirit Award.

Hostem slavnostního zahájení bude také režisér Juraj Herz, který převezme čestný Křišťálový glóbus za dlouholetý umělecký přínos světovému filmu. Stejnou cenu dostane na závěr festivalu ruský režisér Nikita Michalkov, jenž ve Varech kromě toho uvede svůj nejnovější film Unaveni sluncem 2 – Exodus.

Dalšími hvězdnými hosty budou v následujících dnech například britský herec Jude Law, který převezme Cenu prezidenta festivalu, a americký herec, režisér a člen newyorské kapely The Honey Brothers Adrian Grenier. Ten přijede představit svůj dokument Teenage Paparazzo, jenž se zabývá vztahem celebrit a médií.

180 filmů

Na návštěvníky festivalu čeká v příštích dnech 180 filmů, diváci budou vybírat z tradičních sekcí, jimž vévodí hlavní mezinárodní soutěž. V té se utká dvanáct filmů, z toho dva domácí – Kuky se vrací Jana Svěráka a 3 sezóny v pekle Tomáše Mašína.

Konkurovat jim bude například polský snímek Matka Tereza od koček, který je rekonstrukcí zločinu, jenž před pár lety otřásl celou zemí, španělská Moskytiéra, kde jednu z rolí ztvárnila Geraldina Chaplinová, francouzský psychologický thriller Sladké zlo o patnáctileté dívce, která se vnutila staršímu manželskému páru, kanadské drama Truchlení pro Annu či argentinský příběh dvou osamělých sourozenců Bratr a sestra.

Světovou premiéru bude mít například Hitler v Hollywoodu, který uvedou dvě hlavní představitelky Maria de Medeiros a Micheline Presleová.

Snímky z Cannes

Také v dalších soutěžních sekcích má česká kinematografie letos zastoupení – film debutující režisérky Jitky Rudolfové Zoufalci bude soutěžit v sekci Na východ od Západu, která je výběrem toho nejlepšího ze střední a východní Evropy a ze zemí bývalého sovětského bloku, další debut, Dvojka režiséra Jaroslava Fuita, se utká v kolekci Fóra nezávislých.

Soutěžit bude dokument Heleny Třeštíkové Katka a do výběru kritiků časopisu Variety byla zařazena satirická komedie Roberta Sedláčka Muži v říji.

Velký zájem poutá tradičně sekce Otevřené oči, která uvádí filmy z canneského festivalu. Letos se v ní sejdou laureáti Velké ceny, Ceny poroty i filmy oceněné za scénář či nejlepší herečku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První návštěvníci dorazili na filmový festival v Karlových Varech.

Diváci tak uvidí například francouzský snímek O bozích a lidech režiséra Xaviera Beauvoise, který vychází ze skutečné události z roku 1996, kdy bylo v Alžírsku uneseno sedm trapistických mnichů.

Juliette Binocheová si z Cannes odvezla cenu pro nejlepší herečku za roli v břitkém konverzačním snímku íránského klasika Abbase Kiarostamiho Věrná kopie o setkání francouzské galeristky a britského spisovatele.

Jihokorejský tvůrce Lee Chang-dong, který je členem letošní karlovarské poroty, byl v Cannes oceněn za scénář snímku Poezie o ženě, která svůj neradostný život léčí právě silou poezie. Vedle Otevřených očí má tradiční ohlas i sekce Horizonty, která nabízí nahlédnutí do dalších velkých festivalů – Berlína, Benátek i Toronta.

Festival uvede tradičně také pocty – letos to budou například přehlídky filmů Juraje Herze, Karla Vachka či Paľa Bielika. Zaostřeno bude na belgickou kinematografii a jako překvapení uvede festival už zítra večer romantickou akční komedii Zatím spolu, zatím živi režiséra Jamese Mangolda s Tomem Cruisem v roli tajného agenta a s Cameron Diazovou, která hraje obyčejnou ženu, jíž setkání s tímto tajemným mužem převrátí život naruby.

Divácká cena Práva

Po celou dobu festivalu mohou diváci hlasovat napříč sekcemi o Diváckou cenu deníku Právo, která má stále rostoucí ohlas, a vyhrály v ní například komedie Vratné lahve a Na velikosti záleží nebo Michalkovův film 12 – svérázný remake Dvanácti rozhněvaných mužů.

K festivalu patří také doprovodné akce, už zítra to bude jednodenní hudební festival, na kterém vystoupí například Nightwork, Anna K, David Koller, Tata Bojs a další špičkoví hudebníci.

Návštěvníci si mohou také zaběhat na pomoc těm, kdo běhat nemohou: Běh pro Paraple se uskuteční 6. července od 11 do 18 hodin, závody odstartují Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř, Pavel Nový i další osobnosti a součástí bude mimo jiné ukázka jízdy na historických velocipedech. Chybět nebudou již pravidelná setkání s filmaři a masterclass bude mít významný francouzský kritik Michel Ciment.

Reklama

Související témata:

Související články

Pokladny na festivalu ve Varech se otevřely

Pokladny letošního jubilejního, 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech se otevřely ve čtvrtek v devět hodin ráno. U hotelu...

Výběr článků

Načítám