Hlavní obsah

Wajda loni postavil pomník zavražděným u Katyně, letos svému kameramanovi

Právo, Zbyněk Vlasák

Pátého ledna loňského roku zemřel na rakovinu plic slavný polský kameraman Edward Kłosiński. Legendární režisér Andrzej Wajda se mu rozhodl postavit filmový pomník - snímek Puškvorec bude k vidění na letošním MFF Karlovy Vary.

Článek

Puškvorec (Tatarak) má dvě hlavní linie, které Wajda vzájemně proplétá a kombinuje. Jedna je adaptací povídky Jarosława Iwaszkiewicze, klasika polské literatury, vypráví příběh starší ženy, která přišla ve druhé světové válce o své dva syny. Doby míru nastaly a ona žije v rámci možností poklidně se svým pracovně zaneprázdněným manželem. Jenže umírá a neví o tom.

Hlavní roli ztvárnila skvělá Krystyna Jandová, která před natáčením sama prošla životní tragédií. Právě jejím manželem byl totiž zmíněný Edward Kłosiński. Hereččiny vzpomínky na poslední dny s ním pak tvoří druhou dějovou linii Puškvorce.

Kłosiński si podobný filmový pomník určitě zasloužil. Mimo jiné se podílel na Wajdově slavném snímku Člověk z mramoru z roku 1977. Svým uměním také přispěl k filmům Krzysztofa Kieślowského nebo Krzysztofa Zanussiho.

Puškvorec byl nominován na Zlatého medvěda

„Říkal jsem si, že Krystyna žila sama se svými myšlenkami už asi dost dlouho,“ řekl Wajda při uvedení snímku na Berlinale. „Ale nakonec chtěla svůj příběh sdělit i ve filmu.“

Spolu s Jandovou se znají už 35 let, ale tohle je jejich první spolupráce. A hned stvořili dílo balancující nad tématy jako smrt, život či láska.

Na prestižním berlínském festivalu získal Puškvorec Cenu Alfreda Bauera a byl nominován na Zlatého medvěda.

Loni se v Karlových Varech promítal Wajdův předchozí film Katyń (v českých kinech se objevil v září), také svého druhu vzpomínka, ovšem v tomto případě na vojáky padlé při tzv. Katyňském masakru.

Snímek Puškvorec bude zařazen do sekce Horizonty.

Reklama

Související témata:

Související články

Katyň: historický dluh je vyrovnán

Do kin vstupuje nový film polského režiséra Andrzeje Wajdy. Během několika týdnů na jaře 1940 proběhla v lesích okolo Katyně poprava elity polského národa....

Výběr článků

Načítám