Hlavní obsah

Nejsem tvůj přítel: Ze školky do maďarské deprese

Právo, Zbyněk Vlasák

V hlavní soutěži Karlovarského festivalu se představí také nový film talentovaného maďarského režiséra György Pálfiho Nejsem tvůj přítel. První minuty tohoto cynického dramatu se odehrávají v mateřské školce.

Článek

Devět čtyřletých dětí, mateřská školka a stále se opakující otázka: „Budeš mým kamarádem?“ Tak začíná Pálfiho nový snímek Nejsem tvůj přítel (Nem vagyok a barátod). Tvůrce velmi kontroverzní Taxidermie se tentokrát držel v doslovnosti zpátky (nezvrací se tu jako v jeho nejslavnějším filmu). O to naléhavější dílo však stvořil.

„Při natáčení mezi dětmi se mi nepovedlo objevit to, co obvykle nazýváme nevinnost nebo naivita. S dospělostí se ale lidé naučí nové sociální strategie a lépe a účinněji skrývat pravdu,“ prohlásil Pálfi při Maďarském filmovém týdnu v lednu tohoto roku. Sám tenhle posun odkryje, když se po pár minutách filmu ze školky přesouvá do rušných ulic současné Budapešti.

Mozaika zkažené dospělosti

Mladá Nataša krade v obchodě, lehá si pod auta, moc nemluví, vede dost nevázaný milostný život, občas i na chodníku. Sama přitom pochází z bohaté rodiny a sem tam se do svého luxusně zařízeného pokojíku vrací.

András má doma hodnou ženu, jen občas volá z auta Sofii a praktikuje s ní sex po telefonu. Netuší, že je Sofie manželkou jeho kamaráda Márka. Márk vlastní malý butik a když přistihne Natašu, že mu z krámu odnáší bez zaplacení podprsenku, donutí ji si ji za trest vyzkoušet. Přímo před ním. Kromě toho čeká dítě se svou zaměstnankyní.

Už tenhle krátký vhled do mozaiky osudů hrdinů Pálfiho krutého filmu ukazuje, že ve světě dospělých, který je plný citového zneužívání, se vůbec na nějakou nevinnost nehraje. Vše ještě podtrhuje živá „sociální“ kamera. Kontrast zvýrazňuje i hudba, kterou tvoří naivní zamilované písně.

Pálfimu šlo především o koncept, scénář neměl ještě při natáčení zdaleka definitivní podobu. Značná část toho, co se na plátně odehrává, je údajně čistá improvizace. Děj vlastně není tak podstatný, důležitá je zvrácená realita, která se díky němu před námi odhaluje.

Na Karlovarském festivalu bude mít film mezinárodní premiéru.

Nejsem tvůj přítel

Nejsem tvůj přítel Maďarsko 2009, 100 min.

Režie: György Pálfi, scénář: György Pálfi, Zsófia Ruttkayová, hrají: Kata Farkasová, Kamilla Fátyolová, Csaba Gosztonyi aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám