Hlavní obsah

Začíná Fresh Film Fest: přijede spisovatel Sjón nebo rapper Jean Gab’1

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

V Karlových Varech začíná ve středu 6. Fresh Film Fest, mezinárodní festival studentských filmů a debutů. Do 16. srpna se bude v desítce sálů promítat na 200 filmů, z toho 30 celovečerních. I letos bude centrem FFF hotel Thermal.

Článek

Přehlídka se poprvé uskuteční v novém termínu. „Posunuli jsme ho o čtrnáct dní hlavně ze dvou důvodů, kterými jsou klauzury na FAMU a, jak nám vyplynulo z průzkumu, jistá finanční vyčerpanost našich návštěvníků na konci prázdnin,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.

V porotě zasedne islandský básník, spisovatel a textař Björk Sjón, ruský animátor a režisér seriálu Mr. Bean Alexej Alexejev, český herec Jiří Ornest a výtvarník Vladimír Kokolia. Pozvání rovněž přijala francouzská rapperská star Jean Gab’1, který ztvárnil hlavní roli v soutěžním akčním snímku Black.

Díla mladých tvůrců budou soutěžit v pěti sekcích, celkově se vítězům rozdá přes 250 tisíc korun. Přehlídku slavnostně zahájí předpremiéra diváckého hitu festivalu Sundance, americký postmoderní milostný příběh 500 letních dní, a zakončí Funny People režiséra Judda Apatowa, který vypráví o komikovi Adamu Sandlerovi.

Retrospektiva Petra Lébla

V 70. letech dominovaly americkým kinům žánrové snímky s černošskými hrdiny, jejichž tři originály FFF představí na půlnočním maratónu Blaxploitation Night. Vedle studentských počinů – nesmí chybět vítěz studentského Oscara, černá komedie ze Švédska Elkland – budou k vidění celovečerní zahraniční novinky nebo české debuty a druhé filmy (Tobruk, Děti noci, Normal, Sestra či Vítejte v KLDR!).

Mezi nesoutěžními sekcemi jako klenot svítí filmová a televizní retrospektiva Petra Lébla. Zařazeny jsou televizní záznamy jeho představení z Divadla Na zábradlí nebo filozoficko-diskusní pořad Studio Kroměříž a Studio Kroměříž hledá svou tvář.

Novinkou doprovodného programu bude tzv. Fresh Audio, které uvede tři rozhlasové hry – premiérově Salcburský guláš autorů Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy s Josefem Somrem a Marthou Issovou v hlavních rolích.

Prodej akreditací je zahájen ve středu v hotelu Thermal. Ceny jsou od 150 do 380 korun, na jednotlivé projekce za 50 Kč. Vstupné na filmovou retrospektivu Petra Lébla a Fresh Audio jsou zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám