Hlavní obsah

V televizi se nebude smět mluvit sprostě

Právo, jp

Nezařazovat do programů pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy a nadávky, kromě uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné. Taková díla je však možné vysílat pouze v době od 22.00 hodin do 6. hodin druhého dne. To je přesná citace jednoho ze zhruba 120 pozměňovacích návrhů, které poslanci v pátek schválili v rámci nového mediálního zákona.

Článek

Zákon nyní putuje do Senátu a po jeho případném schválení k podpisu prezidentu republiky. Autorkou zmíněného pozměňovacího paragrafu je členka mediální komise Sněmovny Ivana Levá (KSČM).

Znamená to například, že divácky úspěšná rodinná komedie Marie Poledňákové S tebou mě baví svět, kde padne věta: "Tatínku, Matýsek se posr...", nemá podle nově schváleného zákona nárok objevit se na obrazovce v odpoledních nebo podvečerních časech?

"Já jsem to nemyslela na filmy, na díla s uměleckým záměrem. Filmů, jako je S tebou mě baví svět, stejně jako třeba Švejk, se to netýká. Mně jde o pořady typu estrád nebo reality show, kde se slovní vulgarismy bezúčelně valí na diváky. A dívají se na ně večer i malé děti. Jako bývalá kantorka dobře znám stesky učitelů, jak se pod vlivem televize mění chování dětí, jejich slovní hrubost a arogance. Myslím si, že slušné televize ví, o čem mluvím, a budou tento paragraf zákona respektovat," řekla Právu Levá.

Jak se k tomu soukromí vysílatelé postaví, se neví. Jednak novela neobsahuje žádné sankce za porušení této povinnosti a jednak se provozovatelé, které Právo oslovilo, zatím nechtějí k novele vyjadřovat, protože si potřebují napřed důkladně všechny změny zákona prostudovat.

Reality show se budou řešit v Senátu. Podnětem se stala protestní petice, kterou podepsalo přes 15 tisíc lidí. Požadují mimo jiné, aby komerční televize vysílání reality show omezily a neuváděly je v hlavních vysílacích časech, a to kvůli vlivu na názory a postoje dětí a mládeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám