Hlavní obsah

Na Pohodě se lze svézt na ruském kole i zavítat do světa vědy, literatury či výtvarného umění

Právo, Jaroslav Špulák
Trenčín

Město Trenčín má zhruba šedesát tisíc obyvatel. Na letošní třiadvacátý ročník největšího slovenského hudebního festivalu Pohoda, který tam až do nedělního časného rána probíhá, míří zhruba třicet tisíc dalších lidí. Z velké části již zaplnili areál letiště a vytvořili město ve městě.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Velké ruské kolo na letošní Pohodě.

Článek

Nedá se přitom říct, že by byl festivalový areál přehledný takříkajíc na první dobrou. Jeho návštěvník si musí zvyknout na postavení hlavních i menších pódií, toalety seřazené přímo v jeho srdci, stanová městečka na obou koncích i na obrovské ruské kolo, které je jeho dominantou.

Má dvaatřicet metrů na výšku a je nejvyšší stavbou v areálu. Ve čtvrtek se u něho tvořily fronty, protože návštěvníci chtějí kromě oddechu ve výšce zhlédnout také na festivalové město v celé jeho kráse a barevnosti.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Na festivalu je k dispozici bohatá nabídka suvenýrů.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Instalace ve festivalovém areálu.

V oproti loňsku vylepšeném areálu jezdí festivalový vláček, na různých místech jsou umělecké instalace, kterým vévodí improvizovaná galerie, v níž je instalace Viktora Freša nazvaná Birth of the Niemand (2018). Je to několik soch tlustého mužíka s vyšpulenými rty a naštvaným arogantním výrazem.

Jednou z novinek festivalu je scéna Spork Science & Magic, na které se odehrávají přednášky vědců působících v několika špičkových institucích. Odpoledne se změní na koncertní prostor a po setmění nabízí program výhradně pro dospělé návštěvníky.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Instalace Viktora Freša.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

V areálu je výstava fotografií z minulých ročníků.

V takzvané Bezdýmné zóně (18+) si lidé mohou užít koncerty a rozhovory se zajímavými osobnostmi kulturní sféry v prostředí bez cigaretového kouře. V literárním stanu Martinus jsou nachystané besedy například se spisovateli Michalem Hvoreckým, Ivanou Pekárkovou, Simonem Mawerem a dalšími. Milan Lasica a další tvůrci textů tam také budou hledat odpovědi na to, jak dojít k tomu, že tvoříte hit.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Nádherné okolí festivalu Pohoda.

Pohoda je festival, který myslí na návštěvníky. Na pódiích jim nabízí slušný hudební program, mimo ně pak témata k zamyšlení, poučení i zábavě. Moderní hudební festival svá programová křídla takto rozkládá, neboť si to žádají doba i cena vstupenek. Navíc je pak na Pohodě pohled na nádherné hornaté okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám