Hlavní obsah

Skupina Gaia Mesiah: Vše funguje, jede se dál

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocková kapela Gaia Mesiah se loni na podzim po pěti letech mlčení sešla ve své původní sestavě. Absolvovala úspěšné turné a na začátku listopadu vyrazí na další. Bude se jmenovat TeleporTour 2017, začne 2. listopadu v Kutné Hoře, a až do 22. listopadu, kdy skončí v Plzni, nabídne čtrnáct koncertů. Kapelu tvoří zpěvačka Marka Rybin, kytaristka Santa Morella, baskytarista Josh Stewart, který žije v Austrálii, a bubenice Miša M.

Foto: archív kapely

Gaia Mesiah, zleva Josh Stewart, Miša M., Santa Morella a Marka Rybin.

Článek

Proč jste měli loni potřebu se znovu sejít a koncertovat?

Miša M.: Naše latentní potřeba byla povzbuzena z vnějšku, což znamená, že impulz nevyšel přímo od nás. Už několik let jsme čelili určitému tlaku promotérů na to, abychom se dali znovu dohromady. Chvíli to trvalo, a když tomu naše rodinné situace začaly přát, stalo se to.

Gaia Mesiah byla v letech 2001 až 2011, kdy prožívala první období existence, na české scéně velmi výrazná. Proč z ní odešla?

Miša M.: Výrazná byla v době, kdy zpívala Marka. Ta nám ale v roce 2008 zamávala a další období už z našeho pohledu tak přesvědčivé nebylo. Proto jsme se rozhodli skončit.

Marka Rybin: Myslím si, že k tomu rozchodu to postupně vedlo. Vzhledem k tomu, že jsme měli na budoucnost kapely rozdílné názory, které vykrystalizovaly postupem času, nebyla asi jiná možnost. Od šestnácti let jsem neustále jezdila po koncertech víkend co víkend a Gaia Mesiah měla postupem času ambice působit i v zahraničí. Já ale zrovna dospěla do období, kdy jsem se potřebovala takříkajíc nadechnout, dělat něco normálního. Ostatní v kapele neměli vůli o tom diskutovat, a tak jsme se rozešli.

Santa Morella: Marka se potřebovala nadechnout a dát si pauzu. Pro nás to ale bylo nemyslitelné, protože jsme byli takříkajíc v laufu. Ten rozchod byl velmi emotivní, nicméně si myslím, že jsme si ho pak s odstupem času bez emocí vyříkali.

Byla pro vás osmiletá pauza v něčem přínosná?

Marka Rybin: Rozhodně ano. Já osobně si v hlavě srovnala spoustu věcí. Teď už vím, co chci, vím, co mi v životě přináší smysl, a myslím, že jsem mnohem otevřenější jakékoli diskuzi. Díky tomu, že mám už vlastní rodinu, tak je člověk občas v pozici, kdy se netočí věci pouze okolo něj, ale je potřeba se upozadit a zvládnout věci s nadhledem. Takže během téhle pauzy jsem vlastně osobně dospěla k většímu životnímu nadhledu.

Miša M.: Díky tomu, co se mezi námi stalo, jsem přestala být fanatikem v hudbě i v názorech. Tenkrát jsem nebyla schopna přijmout realitu, že cíle mé a ostatních v kapele se nemusí shodovat. S trochou nadsázky se dá říct, že Marka, která je teď ve věku, ve kterém jsme byli my ostatní, když jsme chtěli s kapelou do světa, je v současné době naším motorem.

Santa Morella: Já se v pauze vrhla i do jiných projektů. Žila jsem rovněž svou rodinou a ujasnila jsem si, že v životě je moc málo času, a proto nechci dělat nic zbytečně.

Foto: archív kapely

Měl někdo z vás během osmi let pauzy pocit, že by se kapela mohla vrátit?

Miša M.: Několikrát, zvláště v okamžicích, kdy jsem si uvědomila, že mezi námi čtyřmi bylo – a je – naprosto unikátní souznění. Návrat ale přišel až loni.

Santa Morella: Sešli jsme se už někdy v roce 2013, a dokonce jsme si spolu zahráli. Tenkrát bylo evidentní, že je otázkou času, kdy spolu zase budeme schopni bez problémů komunikovat a vrátíme se na pódia.

Ve vašich textech byla revolta, zpívali jste o společenských i politických tématech, o ekologii. Stojíte si dnes za vším?

Marka Rybin: Spousta našich starších textů je stále aktuální, až mám pocit, že jsme v několika případech předestřeli to, jaké to tady za několik let bude.

Miša M.: Například v písni Ocean, která vznikla jako přímá reakce na útoky teroristů v Americe v roce 2001. Bylo to hned poté, co jsme se dali dohromady, a šok z toho, co se tam stalo, byl pro nás velmi intenzivní.

Santa Morella: Tehdy jsme zpívali o tom, že svět míří k válce. Dnes už v té válce je.

Miša M.: Stojíme si plně za vším.

Jaké to bylo, když jste si spolu po osmileté pauze poprvé ve zkušebně zahráli?

Miša M.: Sešli jsme se v nájemní zkušebně, odťukla jsem čtyři a děj se vůle boží. Začali jsme hrát a na konci bylo jasné, že jsme nic nezapomněli. Bylo to strhující.

Co vám o vás prozradilo loňské comebackové turné?

Marka Rybin: Že na to máme, že nás to pořád strhává k neuvěřitelným výkonům a že naše fyzička je pořád tam, kde byla. Písně se za tu dobu řádně usadily a dostaly mnohem hlubší význam, alespoň já to tak vnímám. S tím nadhledem se prostě zpívá s větší lehkostí.

Budete na nadcházejícím turné hrát jenom staré písně?

Miša M.: Nejenom. Máme nový singl, který v těchto dnech vydáváme nebo už je venku. Jmenuje se Sílu!. Zpíváme v něm česky, anglicky, španělsky a pracujeme i na dalších písničkách.

O čem ten nový singl je?

Marka Rybin: Je to právě o síle a víře, nakolik jsme schopni se do života ponořit a věřit, že všechno se děje tak, jak má. V životě se mi stala hodně nepříjemná zkušenost s jedním člověkem, který mě dostal na pokraj psychických sil. Musela jsem ale dál fungovat, přestože mi bylo špatně. Zpětně vidím, že mě držela nad vodou vnitřní síla a víra v lepší zítřky. Myslím, že v takové situaci se ocitla spousta lidí, a je to vlastně někdy i docela přínosné.

Ve své diskografii máte dvě studiová alba a jedno koncertní. Natočíte další?

Miša M.: Máme to v plánu. Baskytarista Josh žije zatím v Austrálii, takže bude nová forma spolupráce. Teď je v záběhu. Materiálu je dost a jak se sejdeme, jde to samo. V tomto ohledu jsme docela plodní.

Marka Rybin: Cítím, že na to máme. Jenom musíme správně naladit vzájemné časové frekvence.

Program Telepor Tour

2. 11. Kutná Hora, Česká 1

3. 11. Pardubice, Žlutý pes

4. 11. Jablonec nad Nisou, Na Rampě

8. 11. Ostrava, Barrak

9. 11. Havlíčkův Brod, Oko

10. 11. České Budějovice, Café Slávie

11. 11. Strakonice, kulturní dům

14. 11. Olomouc, S klub

15. 11. Brno, Fléda

16. 11. Valašské Meziříčí, M-klub

17. 11. Vysoké Mýto, M-klub

18. 11. Vroutek, Kulturní dům

21. 11. Plzeň, Pod lampou

22. 11. Praha, Lucerna Music Bar

Miša M.: Takže všechno funguje, jak má. Jedeme dál. A je to lepší než dřív. Mír.

Reklama

Výběr článků

Načítám