Hlavní obsah

Eurovizi vyhrála zpěvačka z Ukrajiny

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurovision Song Contest 2016 má svou vítězku. Stala se jí ukrajinská zpěvačka Jamala s písní 1944. Do finále soutěže se poprvé dostala i česká zástupkyně. Gabriela Gunčíková však se svou písní I Stand neuspěla.

Foto: Thomas Hanses (EBU)

Eurovizi 2016 vyhrála ukrajinská zpěvačka Jamala.

Článek

Skladba 1944 je věnována krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem během druhé světové války. Píseň se o tom nezmiňuje, některými je ale chápána i jako protest proti ruské anexi Krymu. Že je píseň s politickým podtextem, což pravidla soutěže zakazují, však její interpretka a zároveň autorka odmítá a organizátoři soutěže jí schválením vystoupení dali za pravdu.

Při tvorbě čerpala Jamala ze vzpomínek své prababičky, které se deportace rovněž týkala.

Zpěvačka zvítězila s celkovým počtem 534 bodů, na druhém místě skončila zpěvačka z Austrálie Dami Im s 511 body, třetí se umístil Rus Sergej Lazarev s 491 body.

Jamala je ve své zemi etablovanou zpěvačkou. V účasti na Eurovizi vidí příležitost k mezinárodní prezentaci kvalitní ukrajinské hudební tvorby. „Eurovision Song Contest dává šanci vystoupit před obrovským publikem. Vystupuji s pro mne velmi důležitou písní, kterou chci představit světu. 1944 spojuje všechny lidi, kteří v minulosti prožili tragédii. Měli bychom si to pamatovat, nezapomenout, abychom jim v budoucnu předešli. Toto poselství chci sdělit co nejvíce lidem,“ uvedla ke své účasti.

Za Českou republiku na Eurovizi soutěžila zpěvačka Gabriela Gunčíková, která ve finále získala celkem 41 bodů.

Foto: TT News Agency/Maja Suslin, Reuters

Gabriela Gunčíková

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám