Hlavní obsah

RECENZE: Film, který za ty peníze stojí. Do kin přichází Kniha džunglí

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by je neznal – malého chlapce Mauglího, jeho vlčí rodinu v čele s Akelou, pantera Baghíru, hada Káa, medvěda Balúa i strašného tygra Šerchána, který nenávidí lidi a chce Mauglího stůj co stůj zabít.

Foto: Falcon

Mauglí a jeho kamarád a učitel Baghíra

Článek

Rudyard Kipling napsal Knihu džunglí v roce 1894 a od té doby se dočkala už sedmi filmových adaptací, z nichž první vznikla v roce 1942. Neslavnější je disneyovská, animovaná, z roku 1967 a nejnovější právě vstupuje do kin. A budiž předem řečeno, že Kniha džunglí v podání režiséra Jona Favreaua má veškeré kouzlo, které lze od současného filmu očekávat.

Nádherný příběh o lidském mláděti, které zvířata učí žít v džungli a respektovat její zákony, je dobrodružný a napínavý tak, jak dobrodružné a napínavé je přežít tam, kde nejen potravinový řetězec má svá pravidla a kde panter je neskutečně rychlý, medvěd moudrý a had lstivý…

Scenárista Justin Marks dal příběhu napětí, ale také dojetí a humor, zejména v dialozích, které jiskří vtipem.

Ale i tady platí, že dobrý scénář je základem každého filmu. Tentokrát samozřejmě diváci nejvíc očekávají od toho, jak si u Disneyho poradili s vizuální stránkou filmu, který se celý odehrává v přírodě a ve kterém se zvířata chovají jako zvířata a mluví jako lidé. Budiž prozrazeno, že si s tím poradili skvěle.

Dokonalé detaily

Nedovedu posoudit, zda se vůbec něco točilo ve skutečné přírodě, nebo všechno ve studiu, ale spíše se kloním k tomu, že druhá varianta je správně. Digitální triky, které vznikly ve společnosti Moving Picture Company, přitom vytvořily zvířata, kterým věříte, že jsou živá a naprosto přirozeně žijí v opravdové džungli.

To vše je o to úchvatnější, že zatímco třeba u Avataru bylo do značné míry lhostejné, jak přesně a konkrétně budou postavy vypadat, tentokrát šlo o přesnost až do detailů. A i ty detaily působí dokonale.

Favreau také našel skvělého představitele pro jediného člověka na plátně, Mauglího. Malý Newyorčan Neel Sethi je z rodu těch kouzelných kluků, kteří si člověka snadno a rychle získají.

A když si uvědomíme, že hrál před čistým plátnem a že nic z toho, co ho obklopuje ve filmu, u sebe ve skutečnosti neměl, je jeho výkon i výkon režiséra, který ho vedl, obdivuhodný.

Kdo má rád originální znění, užije si hlasy těch nejslavnějších, jakými jsou Scarlett Johanssonová (Ká), Bill Murray (Balú), Ben Kingsley (Baghíra), ale vzhledem k tomu, že titulkované kopie by měly být k vidění jen ve 2D, radím navštívit dabovanou verzi 3D. Od Avataru a snad Ria tu nebyl film, kde by mělo použití této technologie takový smysl.

Knihu džunglí si tak může výtečně vychutnat opravdu celá rodina, jeho divácký záběr je velmi široký, protože je to dobrý film, který neoslovuje zdaleka jen malé děti.

A je to po dlouhé době film, na jehož návštěvu v kině stojí za to si třeba i našetřit.

Kniha džunglí
Režie: Jon Favreau, hrají: Neel Sethi, v českém znění: Matěj Převrátil, Miroslav Hanuš, Marek Vašut, Radka Přibyslavská, Jitka Moučková a další. USA 2016, 105 min.

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám