Hlavní obsah

KVIFF Distribution uvádí Boj

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvedení snímku Boj, který vstoupí do českých kin 28. dubna pod hlavičkou KVIFF Distribution, je po Sorrentinově Mládí druhým společným počinem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, České televize a společnosti Aerofilms, které tento distribuční label tvoří.

Trailer k filmu Boj

 
Článek

Jejich krédem je nabídnout do kin autorsky nejvýraznější snímky současné světové produkce, ke kterým by se jinak čeští diváci dostávali obtížně.

Boj je strhující válečné drama o lidské vině a svědomí, které si hned po svém prvním uvedení na filmovém festivalu v Benátkách vysloužilo mimořádné ovace u publika i odborné kritiky. Například list The Guardian ho označil za „uchvacující a provokativní dílo“. Úspěchy na zahraničních filmových festivalech Boj začátkem roku završil nominací na ceny Americké akademie filmových umění a věd za nejlepší zahraniční film.

„Jsme rádi, že pod hlavičkou KVIFF Distribution můžeme po velmi úspěšném uvedení filmu Mládí nabídnout další snímek s mimořádně silným příběhem. Boj již od premiéry provázejí nadšené ohlasy diváků i kritiky, korunované oscarovou nominací. Boj je přesně tím titulem, které chceme v rámci KVIFF Distribution podpořit, a věříme, že české diváky osloví podobně jako nás,“ řekl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Hlavní postavou Boje je vojenský důstojník, jehož okamžité rozhodnutí v situační tísni na zahraniční vojenské misi znamená nekompromisní soudní dohru po jeho návratu domů a trvalé následky pro jeho rodinu i vlastní svědomí.

Film se vyznačuje strhující psychologickou drobnokresbou hlavních postav. V čele s excelentním režisérovým dvorním hercem Pilouem Asbakem. Roli jeho manželky ve filmu Boj ztvárnila česko-dánská herečka Tuva Novotny.

„Nemůžete být na slunci, aniž byste vrhali stín. A váš stín zároveň znamená, že k někomu jinému se sluneční svit třeba vůbec nedostane,“ vysvětluje režisér Tobias Lindholm, na co se ve svém nejnovějším filmu důsledně zaměřuje. Boj nutně neodkazuje pouze na tragickou válečnou situaci, ale obecně na boj člověka s vlastním já ve světě složitých vztahů, kde nelze jednoduše klasifikovat, co je dobré a co zlé.

Reklama

Výběr článků

Načítám