Hlavní obsah

Juliette se vrací na jeviště Národního divadla

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operu Bohuslava Martinů Juliette (Snář) uvádí ve dvou premiérách ve středu a ve čtvrtek na scénu historické budovy operní soubor pražského Národního divadla.

Foto: Hana Smejkalová

Slovenský tenorista Peter Berger ztvární náročnou roli Michela v Juliette.

Článek

Výjimečné dílo komponované podle surrealistické divadelní hry Georgese Neveuxe mělo v Národním divadle světovou premiéru v březnu 1938 pod taktovkou Václava Talicha a v režii Jindřicha Honzla.

Současnou inscenaci nastudoval nový hudební ředitel Opery ND Jaroslav Kyzlink s režisérkou a scénografkou Zuzanou Gilhuus, která touto inscenací v pražském Národním divadle debutuje.

„Juliette je pro mě metafora hledání vnitřní cesty. A je to hledání velmi bolestné. Vždy začíná vysněným ideálem, ale následná cesta za ním je mimořádně složitá. Opera nastoluje otázky, co je skutečné a opravdové a kde jsou hranice iluze. Co se děje s člověkem, který je konfrontovaný s ambivalencí mezi realitou a sněním,“ říká Zuzana Gilhuus.

V titulní roli se představí Maria Kobielská a Alžběta Poláčková, roli Michela vytvoří Peter Berger a Jaroslav Březina.

„Po Hrách o Marii je pro mě Juliette druhým setkáním s hudbou Bohuslava Martinů coby interpretky. Nejtěžším momentem je pro mě nalezení rovnováhy mezi vlastní imaginací a přijímáním myšlenek ostatních,“ říká o postavě Juliette sopranistka Alžběta Poláčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám