Hlavní obsah

Film o Divadle Sklep uvidíme v květnu

Novinky, Stanislav Dvořák

Před 45 lety vzniklo fenomenální Divadlo Sklep. Dokumentární film Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa v květnu zamíří do kin.

Foto: Divadlo Sklep

Milan Šteindler a David Vávra

Článek

Sklep vznikl doslova ve sklepě. David Vávra a Milan Šteindler divadlo založili ve čtrnácti letech v domě Vávrovy babičky.

„Je to vlastně love story,“ uvedla Dabrowská. „ovšem s tím malým rozdílem, že tentokrát se nepotkali lidé dva, ale asi tak sto padesát. No a co to způsobilo za poprask, zažíváme dodnes.“

Do okruhu Divadla Sklep patřil také Pantomimický soubor Mimoza, Recitační skupina Vpřed okolo Lumíra Tučka, Výtvarné divadlo Kolotoč Čestmíra Sušky i Baletní jednotka Křeč.

Svoboda v šedé době

„V šedé a frustrující době normalizace se tato široká komunita s Divadlem Sklep v čele nevyhranila proti establishmentu čitelně proklamovaným politickým postojem či přechodem do čistého undergroundu, ale tvůrčí svobodou, svéráznou poetikou, hravostí, humorem (leckdy absurdním) či výtvarnou originalitou. Svoji určující roli hrály způsoby pohybu jednotlivých herců, jejich typická dikce, ustálená slovní spojení i jazykové novotvary,“ sdělila Silvie Marková.

„Z těch, kteří se ve filmu Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa objeví, jmenujme otce zakladatele a další významné osobnosti: Davida Vávru, Milana Šteindlera, Tomáše Hanáka, Tomáše Vorla, Jiřího Fero Burdu, Ondřeje Trojana, Václava Marhoula, Evu Holubovou, Lenku Vychodilovou, Terezu Kučerovou, Janu Hanákovou a mnohé další,“ dodala.

Snímek režisérky Olgy Dabrowské bude mít slavnostní premiéru 4. května v pražském kině Lucerna. V předpremiéře bude uveden na plzeňském festivalu Finále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám