Hlavní obsah

RECENZE: Dobré písně skupiny Donaha trochu sráží výslovnost

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá bruntálská skupina Donaha vydala na sklonku loňského roku první album Beta samci a nabídla na něm skladby, které by bylo nespravedlivé přehlédnout. Její pop-punk je náležitě dravý, vkusný, energický a melodicky pečlivě ošetřený.

Foto: Warner Music

Skupina Donaha natočila první album.

Článek

Aby byla informace úplná, je třeba připomenout, že Donaha se ještě na konci roku 2014 jmenovali On The Way a na kontě měli několik nahrávek, turné s kapelami Imodium a Zakázaný ovoce i vítězství ve vyhledávací soutěži Mercedes Benz Live Space. S novým názvem, který přijali i proto, že už své písně textují v češtině, vstoupili do nové etapy.

Chtělo by se konstatovat, že zvolit jako jazyk textů češtinu byl velice šťastný nápad. V případě kapely Donaha je to ale svízel. Čtveřice dokázala napsat velmi dobré teenagerské písničky, nabídnout v nich řadu silných melodií i určité poprockové pompy ve vokální a nástrojové prezentaci. Její talent však na albu trochu sráží mizerná výslovnost zpěváka Matěje Jelena.

Foto: Warner Music

Obal alba Beta samci.

Je ledabylá, nepřesná, nesprávná a chvílema to vypadá, že šišlá. Zvláště v písničce Příběh z křídel, ve které je zřetelně slyšet patvar „Pšíběh skšídel“, je to markantní. Byť to v příliš vysokých polohách kapku vázne, povšechně je na tom Matěj Jelen na albu intonačně dobře. Jeho odfláknutá výslovnost ale místy vytváří pocit, že to v tomto ohledu prostě vzdal. Ubírá mu to na jistotě a sebevědomí.

Beta samci je přesto album, které je napěchováno deseti údernými melodickými písněmi a každá z nich by mohla být de facto hit. Kolekce ani na chvíli neztrácí dech, hladina živelnosti v přednesu kapely nepadá, zvuk alba je hutný a silný, a například písnička Poslední song má v sobě opravdu hluboké emoce.

Když na druhém albu skupina Donaha vytěsní nedostatky ve výslovnosti, bude celkově srozumitelnější a cesta k duším mladých posluchačů bude snazší.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám