Hlavní obsah

Nejlepší krátký film je Slyšení

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem jedenáctého ročníku Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaného organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, se stal dánsko-finský třináctiminutový snímek Slyšení.

Foto: Prague Short Films Festival

Z dánsko-finského snímku Slyšení

Článek

Vypráví příběh ženy v burce, která přichází se synem na kodaňskou policejní stanici, aby podala stížnost proti násilnickému manželovi. Přidělená překladatelka ale očividně nemá v úmyslu tlumočit skutečný význam jejích slov.

Porota ocenila zejména, „s jakou úsporností a chirurgickou přesností autoři využili filmového jazyka k vyjádření největší lidské potřeby: svobodně se projevit vůči útlaku a diskriminaci”. „Oběma režisérům přejeme, aby zůstali po zbytek života ztraceni v překladu. Jinými slovy, zatraceně dobrý film,“ vyjádřili se porotci.

Snímek režírovala dvojice finsko-íránský režisér Hamy Ramezan a Rungano Nyoniová, narozená v Zambii, avšak vyrůstající ve Velké Británii. V současné době připravují oba své celovečerní debuty.

Zvláštní uznání poroty bylo uděleno filmu Jay za vynikající provedení jímavého příběhu o dospívání chlapce, který vyrůstá v silně mužském prostředí.

Cenu diváků si letos odnáší film Podivíni režiséra Juliena Hallarda o dvojníkovi globální celebrity. Julienovi sice davy k nohám moc nepadají, jako průvodce pařížským hřbitovem Père Lachaise ale nějaký ten drobák vydělá… Vypadá totiž jako Jim Morrison. Potíž nastane, když se Morrisonovy ostatky mají přestěhovat do Kalifornie...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám