Hlavní obsah

Sbírka profesora Safarika se bude dražit

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery pořádá 31. ledna v pražské Výstavní síni Mánes od 14 hodin aukci sto třiceti položek. Mimo jiné se budou dražit díla z renomované sbírky profesora Eduarda A. Safarika. Předaukční výstava pro veřejnost začíná 24. ledna.

Foto: repro z aukčního katalogu

Italský kunsthistorik českého původu Eduard A. Safarik (1928–2015).

Článek

Italský kunsthistorik českého původu Eduard A. Safarik (1928–2015) patřil mezi významné odborníky na malbu starých mistrů, především ho zajímalo dílo barokního malíře Jana Kupeckého. Stál také v čele římských sbírek Colonna a Doria Pamphilj, které budovali i římští papežové.

Ještě za svého života se rozhodl svou kolekci uměleckých artefaktů prodat, napsal ke všem nabízeným dílům vlastnoruční komentáře (jsou uvedeny v katalogu) a vybral si osobně aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery.

Foto: repro z aukčního katalogu

Alegorie sluchu (hudby) patří k významným položkám aukce.

Zřejmě nejžádanějšími pracemi z jeho celoživotní sbírky bude pět olejomaleb Jana Kupeckého. Dražit se bude například olej Alegorie sluchu (hudby) za vyvolávací cenu 2 700 000 korun či autoportrét Jana Kupeckého s vyvolávací cenou 1 300 000 korun.

Kromě výše uvedených obrazů se bude dražit i umění 19. století či moderna 20. století. Olej Vojtěcha Hynaise Venuše s Amoretty má vyvolávací cenu 1 900 000 korun, uhel Alfonse Muchy Podobizna dívky 200 000 korun, olej Emila Filly Zátiší s podnosem a lahví 3 750 000. Z Waldesovy sbírky putuje na aukci malba Josepha von Führicha Mariina pouť přes hory a dražit se začne na částce 1 050 000 korun. Erotická koláž Jindřicha Štyrského, která představuje na tuzemském trhu ojedinělé dílo, je k mání za vyvolávací cenu 900 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám