Hlavní obsah

Havlova knihovna bude příští rok připomínat jeho nedožitých 80 let

Nedožité 80. narozeniny dramatika a bývalého českého prezidenta Václava Havla budou hlavním motivem programu Knihovny Václava Havla v příštím roce. Do oslav nedožitého jubilea se zapojí i mnoho dalších tuzemských a zahraničních institucí.

Foto: Vlasta Luťanská, Právo

Olga Havlová s Václavem Havlem v 90. letech

Článek

Na Tři krále knihovna spustí zvláštní webovou stránku s programem a představí logo oslav, řekl Pavel Hájek z Havlovy knihovny. Havlovy narozeniny jsou 5. října. Oslavy budou zahrnovat nejen akce kulturní, ale i s lidskoprávní tematikou. Budou mezi nimi výstavy, prezentace, vystoupení lidí, kteří Havlovi byli blízcí nebo kteří se Havlem blízce zabývali.

Jedním z partnerů budou Česká centra se svými zahraničními pobočkami, Hájek počítá, že celkově se do oslav zapojí desítky organizací a institucí. Tři hlavní jsou vedle knihovny ještě organizace Art for Amnesty a newyorská Nadace Knihovny Václava Havla, sesterská organizace pražské instituce, která pěstuje Havlův odkaz v USA.

Knihovna Václava Havla by měla aktivity spojené s oslavou nedožitého jubilea politika, dramatika a významného myslitele zastřešovat. Jednotliví organizátoři mohou u ní žádat o přidělení partnerství. Hájek dodal, že oslavy se nejspíš neponesou v příliš vážném duchu, budou mít i veselejší a odlehčenější části.

Elektronické vydání 

V úvodní večer, kterým provede ředitel knihovny Michael Žantovský, představí knihovna projekt Havel@80, spustí prodej elektronického vydání Spisů Václava Havla a promítne sestřih amatérského videa z jedné z prvních domácích prezidentských cest Václava Havla. Knihovna také chystá nové revidované vydání vzpomínek Havlova otce nebo knihu rozhovorů s exprezidentovým bratrem Ivanem.

Václav Havel zemřel ve svých 75 letech 18. prosince před čtyřmi roky. Jeho příznivci si datum každoročně připomínají setkáními, čtením z jeho textů či zádušní mší. Letos se několik stovek lidí vypravilo od sochy sv. Václava v Praze na Hradčany. Nesli ručně vyrobené obří srdce, protože na Pražském hradě podle organizátorů akce dnes srdce chybí. I podle dalších Havlových bývalých spolupracovníků či obecněji příznivců havlovský element v české společnosti i politice chybí, nikdo jím vnášený diskurz nenahradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám