Hlavní obsah

Zájem o digitální prodej hudby a vinylové desky roste

Zájem o digitální prodej hudby a vinylové desky v posledních letech roste. Tržby z digitálního prodeje meziročně vzrostly z přibližně 70,6 miliónu korun v roce 2013 na 102,7 miliónu korun v roce 2014. Tržby z prodeje fyzických nosičů naopak poklesly ze 193,6 miliónu korun v roce 2013 na zhruba 180,2 miliónu korun v loňském roce. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příjmy z prodeje nahrávek členských firem Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se v roce 2014 meziročně zvýšily o sedm procent na 283 miliónů korun, údaj zahrnuje fyzické i digitální prodeje. Samotné digitální prodeje vyskočily v porovnání s rokem 2013 o 46 procent a jejich podíl na celkových prodejích tvoří 36 procent.

Mezi fyzickými nosiči poklesl prodej CD a DVD, vzrostl však prodej vinylových desek (LP). Vydavatelé hudebních nahrávek se k nim v nízkých nákladech vrací. Přestože se z pohledu trhu jedná o okrajovou záležitost, obliba "černých" desek v tuzemsku i ve světě roste. Zatímco jejich prodej v minulých letech statistiky vůbec neregistrovaly, za loňský rok již zaznamenaly prodej 36.000 vinylových nahrávek.

Vinylové verze k úspěšným titulům z minulosti nebo nových albům nabízí například vydavatelství Warner Music, Supraphon i Universal Music. Přidávají se i malá vydavatelství. "Taková věc pro nás není záležitost nějakého výdělku, ale jedná se o hodnotný artefakt," uvedl ředitel vydavatelství Galén Lubomír Houdek.

"Nesterilní" zvuk 

Příznivci "elpíček" oceňují jejich "nesterilní" zvuk a velkou plochu obalu, která umožňuje kvalitní grafické ztvárnění. Když se například před třemi lety skupina Tata Bojs rozhodla vydat své úspěšné album Ležatá osmička jako vinyl, bylo oproti CD obohaceno o originální grafické listy, které vznikly během natáčení alba. Problémem vinylů je jejich vysoká cena, která se pohybuje kolem 500 korun.

Letos na podzim mimo jiné na vinylu vyšel výběr hitů skupiny Kabát Suma Sumárum. Kompilace, které se na CD prodalo přes 130.000 kusů, nyní vyšla na třech LP. Skupina Kryštof své best of s názvem Poločas vydala jako dvě LP. Kromě hitů přináší i rarity v podobě polských verzí některých z nich. Stromboli vydali po mnoha letech novinkové album Fiat Lux, které letos v roce 30. výročí jejího založení, vyšlo i na vinylu.

Jako dvě LP vyšel výběr Karla Plíhala Skříň s beduíny, vinylové podoby se dočkala i letošní studiová novinka Sex or Sport? Never! skupiny Monkey Business. Součástí obalu je výrazná titulní strana se zlatou ražbou a malba Family Portrait Theodora Pištěka. Petru Hapkovi, od jehož úmrtí na začátku prosince uplynul rok, vyšly na vinylu dvě dlouhohrající desky s výběrem písní napsaných ve spolupráci s textařem Michalem Horáčkem. Vinylové album coververzí písní zástupců britské nezávislé kytarové scény letos pod názvem Kladno Manchester nabídla také skupina Tichá dohoda.

Zájem o vinylové desky stojí za zvýšeným prodejem gramofonů. Společnost SEV Litovel, která je největším evropským a patrně i světovým producentem gramofonů v kvalitě Hi-Fi, loni zvýšila tržby meziročně o 28 procent z 253 miliónů korun v roce 2013 na rekordních 323 miliónů korun. "V roce 2014 společnosti SEV Litovel výrazně vzrostly tržby, a to především zvýšenou poptávkou po gramofonech," komentoval loňské výsledky hospodaření ředitel SEV Litovel Jiří Mencl. Loni SEV Litovel vyrobila a prodala rekordních 96 000 gramofonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám