Hlavní obsah

Německo stáhlo zpěváka z Eurovize. Nesnáší gaye a sympatizuje s Říší

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní skandál prožívá německá mediální scéna. Televize NDR nominovala do estrády Eurovize, která marně předstírá, že jde o soutěž nejlepších evropských zpěváků, provokatéra Xaviera Naidooa. Vzbudilo to velký odpor, někteří ho považují za homofoba a rasistu.

Foto: xaviernaidoo.de

Xavier Naidoo

Článek

”Xavier Naidoo se už několikrát dopustil výroků, které nelze schvalovat,“ řekl programový ředitel veřejnoprávní televize ARD Volker Herres. Minulý týden ovšem tvrdil Thomas Schreiber, rovněž zaměstnanec ARD, že Naidoo prý reprezentuje hodnoty jako „svoboda, tolerance a láska“.

Televize NDR o víkendu nominaci stáhla. Odůvodnila to prudkou reakcí veřejnosti. Herres uvedl, že rozhodnutí bylo v obou případech na NDR, a tak se od nich distancoval.

Výroky zpěváka Naidooa jsou, mírně řečeno, podivínské. Domnívá se například, že Německo není svobodná země, je prý „okupována“. Vystupuje mimo jiné na shromážděních organizace Reichsbürger (Říšští občané), která neuznává současné zákony, protože uznává Říši. Německý server Bild uvedl, že Reichsbürger vznikli v osmdesátých letech a nejznámější z nich je pravicový extremista Horst Mahler. Mají jen pár stovek členů a vydávají si vlastní „občanské průkazy“.

Německá novinářka Carline Mohrová zveřejnila k nominaci Naidooa následující komentář: „Je skvělé, že Německo vysílá latentního homofoba a pánbíčkářského suchara na nejteplejší událost roku.“

Reklama

Výběr článků

Načítám