Hlavní obsah

Karel Vaněk po 25 letech spolupracuje s Havlovými

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tanečník Karel Vaněk se po pětadvaceti letech vrací ke spolupráci s hudebníky Irenou a Vojtěchem Havlovými. V neděli a v pondělí představí v hale Alta u pražského Výstaviště svůj nový projekt Hidden Tracks o paměti, vzpomínkách a iluzích.

Foto: Altart

Tanečník Karel Vaněk

Článek

Vaněk s již zesnulou tanečnicí Evou Černou a s Havlovými připravil před 25 lety představení Malé modré nic, které představovalo velký posun v pojetí moderního tance v Československu, když reflektovalo aktuální dění a více stavělo na emocích a dramatičnosti než na krocích.

Výjimečné bylo i to, že hudba byla hrána živě a nezněla ze záznamu. Vymykala se i svým minimalistickým lyrickým zahloubaným pojetím a zvukem, jemuž dominovaly smyčce doplněné gongy.

Malé modré nic odráželo pocity generace, která vyrůstala za socialismu a byla překvapena pádem Železné opony a novými možnostmi, jichž využila ve vlastní nezávislé tvorbě. Nyní reflektují vlastní vzpomínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám