Hlavní obsah

Divadelní Ostrava se představuje Praze

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatizace románu Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy v režii Martina Františáka a provedení souboru ostravského Divadla Petra Bezruče otevře ve středu 4. listopadu v Divadle v Celetné prezentaci toho nejlepšího z tvorby ostravských divadel. Přehlídka Ostrava v Praze až do 15. listopadu nabídne výběr z aktuální tvorby všech klíčových ostravských divadel od opery přes činohru až po loutkové divadlo.

Foto: archiv DPB

Inscenace Divadla Petra Bezruče Petrolejové lampy zahájí ve středu přehlídku Ostrava v Praze.

Článek

Po Petrolejových lampách v hlavních rolích se Sylvií Krupanskou a Lukášem Melníkem, nositelem Ceny Thálie za minulý rok, bude v neděli 8. listopadu následovat pražská premiéra operního mystéria Ohnivý anděl Sergeje Prokofjeva v ruském originále. Inscenaci přiveze na scénu Státní opery soubor Národního divadla moravskoslezského, který v minulosti překvapil pražské publikum již inscenacemi Stravinského Života prostopášníka nebo Hindemithova Cardillaca. Únorová premiéra v Ostravě historicky prvního nastudování slavné opery v ruském originále v hudebním nastudování Roberta Jindry a s Morenikou Fadayomi v roli Renaty se zařadila k vrcholům operní sezóny. Postavu posedlé Renaty v pražském představení Ohnivého anděla zazpívá Iordanka Derilova, rytíře Ruprechta ztvární Martin Bárta v režii Jiřího Nekvasila a pod taktovkou Jana Kučery.

Ve čtvrtek 12. listopadu uvede v Divadle Komedie soubor Komorní scény Aréna hru Tomáše Vůjtka Slyšení o procesu s nacistickým zločincem Adolfem Eichmannem.

Foto: Martin Popelář

Prokofjevovu operu Ohnivý anděl přiveze do Prahy operní soubor Národního divadla moravskoslezského.

O tři dny později nabídne činohra Národního divadla moravskoslezského tragikomedii Rozhovory s astronauty z pera jedné z nejvýraznějších současných německých dramatiček Felicie Zellerové. Úspěšná hra o chudých holkách ze Šlohenska, které si jezdí do Všeněcka vydělat na cestu do Fanglie, bude k vidění od 15 hodin ve Zkušebně Divadla na Vinohradech. A téhož dne večer na hlavní vinohradské scéně uvede tentýž soubor dramatizaci bestselleru současného nizozemského spisovatele a herce Hermana Kocha Večeře v režii Petera Gábora.

Ostrava v Praze myslí také na dětské publikum - jemu je určena pohádka Vlku, dobré chutnání!, kterou uvede soubor ostravského Divadla loutek v neděli 8. listopadu od 10.30 hodin v Divadle v Celetné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám