Hlavní obsah

Je Amerika paranoidní? Dokument odhaluje pozadí práce CIA

Novinky, Stanislav Dvořák

V české premiéře se na filmovém festivalu v Jihlavě představí také americký snímek (T)error Lyric Cabralové a Davida Felixe Sutcliffa o bývalém členovi hnutí Černí panteři (velmi radikální organizace, která bojovala za práva Afroameričanů).

Foto: dokument-festival.cz

Film (T)error

Článek

Bývalý panter Saeed „Shariff“ Torres nyní pracuje pro FBI a jeho úkolem je odhalovat projevy terorismu v amerických muslimských komunitách. Za film získala dvojice Cabralová – Sutcliffe zvláštní cenu na festivalu v Sundance.

”(T)error je americký špionážní dokument, který odhaluje pozadí práce CIA. Americké úřady se mu nyní snaží znesnadnit jeho vstup do distribuce. I proto jsme se rozhodli ho zahrát, abychom jeho režiséry podpořili,” tvrdí Marek Hovorka, ředitel festivalu MFDF Ji.hlava, který se uskuteční v týdnu od 27. října do 1. listopadu.

„Reportážní dokument zachycuje paranoidní rozměr bezpečnostní politiky USA. Z odhalování zločinu předtím, než k němu dojde, se stává hon na duchy, pokřivování skutečnosti a šíření pocitu strachu mezi často nevinnými lidmi,” tvrdí tvůrci.

Lyric R. Cabralová je newyorská fotografka a (T)error je jejím filmovým debutem.  Spolurežisér David Felix Sutcliffe žije ve Filadelfii a natočil film Adama (2011) pojednávající o šestnáctileté muslimce obviněné z „potenciální“ hrozby bombového útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám