Hlavní obsah

Belliniho virtuózní Norma obohatí pražskou operní nabídku

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek večer (a v neděli 4. října) uvede Státní opera pražského Národního divadla premiéry inscenace opery Norma italského skladatele Vincenza Belliniho, která představuje typ virtuózní opery, v níž hlavní složkou je „bel canto“, tedy krásný zpěv.

Foto: Patrik Borecký

Ačkoli se Norma odehrává v mytické antice, ve Státní opeře má moderní tvář.

Článek

V inscenaci, na níž se podílí mezinárodní inscenační tým a čeští pěvci, se v titulní roli představí sopranistka Marie Fajtová, v roli Polliona tenorista Aleš Briscein a Adalgisou bude mezzosopranistka Jana Horáková Levicová. Operu hudebně nastudoval italský dirigent Enrico Dovico, pro nějž je Norma oslavou dvaceti let spolupráce se Státní operou, režisérem inscenace je mladý japonský režisér Tomo Sugao, scénografem slovenský tvůrce Boris Kudlička a působivý světelný design připravil Němec Wolfgang Göbbel.

Na scéně Státní opery, respektive Nového německého divadla, byla Norma uvedena od doby své milánské premiéry v roce 1831 pouze jedinkrát, a to v německém překladu v roce 1899, kdy se režie ujal sám první ředitel divadla Angelo Neumann.

Norma nabízí dramatický příběh z antické Galie, v němž se sváří vášnivá láska i nenávist. „Norma obsahuje množství archetypálních situací. Najdeme zde motiv lásky k nenáviděnému nepříteli, upomínající na Romea a Julii, anebo motiv vnitřního konfliktu citů zrazené manželky s city mateřskými, známý z Médey. Navíc se zde do působivého celku propojuje mnoho dalších situací, z nichž by se každá mohla stát námětem mistrovského dramatu anebo úspěšného filmu,“ říká režisér Tomo Sugao.

A dirigent Enrico Dovico upozorňuje na obtížnost Belliniho opery: „Norma má mimořádné nároky právě na sólisty a Marie Fajtová, Jana Levicová Horáková a Aleš Briscein jsou velmi dobří pěvci. Všichni tři ve svých rolích debutují, nenechávají nic náhodě, tvrdě na sobě pracují a zkoušení s nimi bylo velmi inspirativní,“ říká dirigent Enrico Dovico. Norma se ve Státní opeře po premiérách bude hrát ještě pětkrát do konce sezóny a za rok bude Prahu a Českou republiku reprezentovat na hostování v Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám