Hlavní obsah

Mezi ploty se v Bohnicích opět bude hrát, zpívat, tančit i malovat

Právo, rh

Domácí multižánrový festival Mezi ploty, který již léta úspěšně boří hranice mezi psychicky nemocnými a zdravými lidmi, se letos stane největší akcí svatováclavského víkendu.

Foto: archiv Mezi ploty

Festival Mezi ploty navštěvuje hojně mladé publikum.

Článek

V sobotu 26. a v neděli 27. září nabídne návštěvníkům areálu Psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích stovku účinkujících na čtrnácti scénách. Budou mezi nimi kapely a soubory Prago Union, Sto zvířat, Kašpárek v rohlíku, Monika Načeva a Michal Pavlíček, Ewa Farna, Dan Bárta, Simona Babčáková, Anna Polívková s Miroslavem Táborským, Divadlo Minor anebo Studio Ypsilon.

Foto: archiv Mezi ploty

Jako loni, tak i letos vystoupí na festivalu herečka Anna Polívková.

„Připravili jsme festival, který se vpředvečer státního svátku stane svátkem radosti a lidské duše. Srdečně na něj zveme Pražany i všechny, kteří se na prodloužený víkend chystají do metropole,“ říká ředitel festivalu Robert Kozler.

Bohatý festivalový program se opět rozprostře do celého bohnického areálu. Největší scéna zvaná Hudební Central Park bude patřit především muzikantům. Vystoupí zde písničkář Voxel, skupina Bule Effect s kytaristou Radimem Hladíkem, pop-punkové kapely Koblížci a Rybičky 48 anebo melodické Eddie Stoilow. Hlavními hvězdami budou především Ewa Farna a Tomáš Klus, který Mezi ploty vystoupí naposledy před chystanou roční pauzou. Moderátorkou Central Parku bude herečka Dejvického divadla Simona Babčáková, která kromě uvádění koncertů povede i diskuze s umělci, návštěvníky a pacienty a zapojí se do happeningu, který poodhalí, jak se žije se schizofrenií.

Foto: archiv Mezi ploty

Hvězdou loňského festivalu Mezi ploty byl i Václav Neckář.

Dále vznikne rozsáhlá Zóna pro rodiny s dětmi s několika hudebními a divadelními scénami, workshopy a dalšími zábavnými aktivitami. Vystoupí zde mimo jiné skupiny Sto zvířat, Jablkoň, Jan Jiráň & Botafogo nebo Ondřej Ruml. Na dětské divadelní scéně se objeví inscenace Mami, už tam budem? pražského Divadlo Minor, Divadlo Drak s trojpohádkou A do třetice všeho… anebo Lucia Kašiarová s Vandou Hybnerovou, které zahrají dětskou verzi své oblíbené „clownesky“ o andělech. A děti se mohou těšit i na kouzelníka Aleše Hrdličku.

Zóna alternativního umění má být věnována všem přemýšlivým lidem, kteří neplují v hlavním proudu. Vévodit jí bude Monika Načeva, která vytrvale hledá nové, originální způsoby hudebního vyjádření, s Michalem Pavlíčkem, elitním kytaristou a skladatelem, který má za sebou Pražský výběr, Stromboli, filmovou hudbu a mnoho dalších úspěšných projektů. Na scéně se objeví i new-age popoví King Shaolin z Bratislavy, indie-folkoví Republic of Two, Imodium, Sunflower Caravan, Tonya Graves, Jana Lota nebo Vladivojna La Chia & Vladivojsko.

A konečně pro vyslovené rebely chystá festival Mezi ploty Street Art Zone s hiphopovou a rapovou scénou a dalšími prvky nonkonformního umění. Scéna ozvláštněná scénografií s motivy graffiti přinese přehlídku žánrů jako rap, hip hop, electro swing nebo ska. K headlinerům bude patřit rapper Orion nebo skupina Prago Union s Adamem Svatošem, který vystupuje pod jménem Kato a byl členem Chaozz, jedné z prvních a nejúspěšnějších českých hiphopových kapel. Z rapperů vystoupí ještě drsný Ego ze Slovenska a poetický Lipo. Další žánry bude reprezentovat Fast Food Orchestra (ska), Megaphone (crossover-funk) nebo VR/NOBODY (downtempo a r'n'b), jejichž debutovou desku média označují za událost na české elektronické scéně.

Foto: archiv Mezi ploty

Naposledy před ohlášenou roční pauzou se mezi ploty objeví písničkář Tomáš Klus.

Na jevišti Divadla Za plotem si zahrají především pražské divadelní soubory. Večerním koncertem na této scéně festival v neděli zakončí zpěvák Dan Bárta. „I když by vlastně patřil spíš na některou z hudebních scén, chtěli jsme mu tímhle způsobem poděkovat. Spolu s kapelou Sto zvířat, Tomášem Hanákem a v posledních letech i Annou Polívkovou totiž patří k opravdovým oporám projektu Mezi ploty,“ vysvětluje ředitel festivalu Robert Kozler.

„Návštěvníkům nabízíme kulturní zážitky a prostřednictvím odborníků taky pomoc se stresem, vyhořením nebo partnerskými problémy. Snad si díky tomu uvědomí, že jsou mezi námi lidé, jejichž duše trpí ještě mnohem víc – a rozhodnou se pomoci,“ uzavírá Kozler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám