Hlavní obsah

Drama Everest zahájí festival v Benátkách

Právo, ČTK, míš

Nesoutěžní projekce americko-britského horolezeckého dramatu Everest islandského režiséra Baltasara Kormákura zahájí dnes večer na ostrově Lido v italských Benátkách 72. ročník nejstaršího filmového festivalu světa. Potrvá do 12. září.

Foto: Reuters

72. ročník filmového festivalu v Benátkách zahájen

Článek

O Zlatého lva a další ceny se bude ucházet jedenadvacet snímků, mezi nimiž budou například novinky režisérů Atoma Egoyana, Marca Bellocchia, Amose Gitaie nebo Alexandera Sokurova. Festival přijal do soutěže i „nehrané“ filmy, slavný scenárista a režisér Charlie Kaufman přijede s animovaným filmem Anomalisa a do soutěže se dostal i dokument, čínsko-francouzský Behemot o střetu pastevců a horníků. Ostatně ředitel festivalu Alberto Barbera charakterizuje celkově letošní program jako dynamický a nekonformní, o čemž vypovídá i fakt, že šestnáct z jedenadvaceti režisérů bude v Benátkách soutěžit poprvé a tři z nich se dokonce představí debutem.

Foto: Cinemart

Josh Brolin v zahajovacím filmu Everest.

Mezi soutěžními filmy bude i Marguerite o „nejlepší falešné zpěvačce na světě“, na jehož výrobě se podílela Česká republika. Film natočil Francouz Xavier Giannoli, a je inspirován životem Florence Fosterové Jenkinsové. Natáčel se mimo jiné v Praze, která supluje Paříž.

Pozornost jistě vzbudí milostný příběh režiséra Toma Hoopera Dívka z Dánska o malíři Einaru Wegenerovi, prvním zaznamenaném případu proměny muže v ženu.

O vítězi soutěže rozhodne osmičlenná porota, již povede mexický režisér Alfonso Cuarón.

Z mimosoutěžních premiér je s napětím očekávána krimi Black Mass: Špinavá hra o kmotrovi bostonské mafie sedmdesátých let Jamesi „Whitey“ Bulgerovi v podání Johnnyho Deppa, která je považována za jednoho z favoritů nadcházející oscarové sezony. Anthony Hopkins hraje hlavní roli moderního westernu Go With Me, Michael Keaton zase v novinářském dramatu Spotlight o odkrývání hříchů katolické církve. 

Na programu jsou také dokumenty o zpěvačce Janis Joplinové a o režisérovi Brianu De Palmovi. Cenu za celoživotní dílo si odveze 74letý francouzský režisér Bernard Tavernier, autor filmů Smrt v přímém přenosu nebo Neděle na venkově.

Benátský filmový festival byl založen v roce 1932 a spolu s přehlídkami v Cannes a Berlíně tvoří trojici nejprestižnějších soutěžních filmových přehlídek na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám