Hlavní obsah

RECENZE: Honička v trabantech, hlášky a Hugh Grant

Novinky, Stanislav Dvořák

Krycí jméno U.N.C.L.E. se veze na vlně retro komedií plných agentů CIA, KGB a MI5. Naštěstí není jen přehlídkou panáků v cool oblečcích a kloboucích, ale má i dost hezkých nápadů a potutelných fórů.

Trailer k filmu Krycí jméno U.N.C.L.E.Video: Freeman Ent.

 
Článek

Je čím dál tím jistější, že v dnešním vyčerpaném filmu vládne vlna tzv. falešné nostalgie. Filmaři, kteří nemohli dobu 60. let zažít, nebo byli moc malí na to, aby chápali svět kolem, touží točit retro. Touží točit o době, kterou znají zase jen z filmů, a proto jim připadá tak „super”. A diváci? Ti jim to žerou i s navijákem. Sotva se pořádně vychechtali u stylové taškařice Kingsman: tajná služba, dorazilo do kin Krycí jméno U.N.C.L.E.

Jde o film zcela nerealistický, v žádném případě ne o thriller, ale spíše o legrační sled ptákovin, stylizovaných obrazů, mírných parodií a hlášek. Americký a ruský agent jsou nuceni v Itálii šedesátých let spolupracovat, aby zhatili plán tajemné mezinárodní zločinecké organizace, která vlastní jadernou zbraň. Nejdříve však osvobodí ve východním Berlíně sličnou automechaničku, která jim může podat informace o otci, bývalém nacistickém vědci.

Foto: Warner Bros.

Elizabeth Debická jako zlá milionářka

Hlavní hrdinové celou dobu vypadají jako modelové, kteří právě vyšli ze studia. Henry Cavill je Američan Solo, Armie Hammer Rus Kurjakin. Vedle nich s téměř dětskou nevinností poletuje mladá švédská herečka Alicia Vikanderová (automechanička), která asi umí hrát, nicméně v tomto filmu slouží hlavně jako pohledný věšák na retro šaty, které nemají chybu. A když si Alicia nasadí šedesátkové velebrýle a udělá takový ten tázavý výraz „Jsem mazaná, ale zároveň koketně bezmocná“, je hodně zábavná.

Při vší úctě k ní je tu ale ještě jedna zábavnější dáma, a to herečka polského původu Elizabeth Debická, představitelka superzáporné italské milionářky. Hraje vlastně ženskou verzi různých klasických démonů ze starých bondovek a je tak strašně zlá, až je legrační.

Foto: Warner Bros.

Agenti CIA a KGB si prohlížejí krásnou automechaničku, kterou považují za naivku, ale budou se divit...

Mezi soupeřícími a věčně se na sebe vytahujícími agenty to patřičně jiskří, hlášky a kulky létají vzduchem. Nakonec je ale převeze suchý britský agent v podání již viditelně stárnoucího Hugha Granta. Výsledek sice není tak třeskutě vtipný jako Kingsman nebo kdysi Austin Powers, ale úsměvný ano.

Krásné momenty přicházejí v podobě choreograficky ladné honičky v trabantech (možná jste nevěděli, že východoněmecký „trabi“ může akcelerovat jako porsche) nebo při tanečním čísle s kultovní písní Cry to Me (znalci jistě vědí, že ji zpívá Solomon Burke a hrála zásadní roli i ve filmu Hříšný tanec). Režisér Guy Ritchie zase moc dobře ví, že polovinu úspěchu filmu tvoří soundtrack, který je v tomto případě špageťácky tarantinovský, swayzovsky hříšně roztančený a naprosto lahodný.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám