Hlavní obsah

Eurosong bude také oslavou tolerance

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní televizní písničková soutěž Eurovision Song Contest se uskuteční od 19. do 23. května ve Vídni. Na její šedesátý ročník posílají své zástupce i Češi. S písničkou Hope Never Dies nás budou reprezentovat Marta Jandová a Václav Noid Bárta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominic Muhrer z rakouské kapely The Makemakes a naši Marta Jandová a Václav Noid Bárta

Článek

Na dnešním setkání s novináři hovořil o soutěži podrobně výkonný producent letošního ročníku Edgar Böhm. „Je to největší akce, kterou jsem za svůj život organizoval. Když loni, a bylo to pozdě večer, zvítězila Conchita Wurst, uvědomili jsme si, jak těžký úkol nás čeká. Je pro nás milé, že se letos po delší době zúčastní i Česká republika. Jedinečná je také účast australského zástupce. Austrálie není evropská země, ale tamní národní televize soutěž už více než třicet let vysílá. Přenos tam běží v sedm hodin ráno, přesto má obrovskou sledovanost. Proto jsme Australany přizvali jako čtyřicáté účastníky šedesátého ročníku soutěže. Motto vídeňského Eurosongu je totiž budování mostů. Bude to otevřená oslava tolerance, přesně tak, jak ji loni reprezentovala Conchita Wurst.“

Böhm dále uvedl, že rakouští pořadatelé dlouho hledali vhodný prostor, v němž by se akce mohla uskutečnit. Nakonec vybrali Wiener Stadthalle, ve které se v době od 18. do 23. května v rámci Eurosongu odehraje celkem dvanáct hudebních akcí. Momentálně je na ně prodáno osmdesát tisíc vstupenek, přičemž další je možné stále zakoupit. Böhm ještě dodal, že scéna Eurosongu bude mít podobu atomu a pódium bude široké 14,2 metru. Přenosy budou moderovat tři ženy.

Fridrich: Máme ambice

Milan Fridrich, ředitel programu České televize, řekl, že naše účast v soutěži má ambice. Věří, že by Jandová a Bárta mohli postoupit ze semifinále a snad i něco víc.

„Česká televize se v rámci spolupráce evropských národních televizí zapojila do různých projektů a Eurovision Song Contest je jednoznačně nejdůležitější. Již 26. dubna jsme naši písničku představili na večeru v Londýně a měla velký ohlas,“ dodal.

Na otázku Práva, jestli se Česká televize hodlá zúčastnit i dalších ročníků Eurosongu, řekl, že není kompetentní k tomu přesně odpovědět. „Myslím si ale, že tento ročník rozhodně není poslední. V minulých letech jsme hledali klíč k tomu, aby naše účast měla smysl. Myslím, že jsme ho našli,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Účastníci tiskové konference v Praze, výkonný producent Edgar Böhm druhý zleva.

Marta Jandová chce zlepšit renomé

Zpěvačka Marta Jandová k reprezentaci naší země řekla: „Jsme pyšní a šťastní, že na Eurosongu budeme zpívat. Doufám, že budeme dobře reprezentovat, aby na nás mohli být pyšní jak diváci, tak média. Předpokládám, že jsou poněkud zahořklí předešlými českými neúspěchy v této soutěži. My ale uděláme vše pro to, aby se to změnilo,“ vysvětlila.

Na pražské tiskové konferenci se představili i členové skupiny The Makemakes, která bude s písničkou I’m Yours reprezentovat Rakousko. „Již 15. května vyjde naše nová deska a na ní ta skladbu bude,“ zmínil zpěvák a pianista Dominic Muhrer.

Jandová a Bárta budou zpívat ve druhém semifinále 21. května. Austrálie, Rakousko, Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie postupují přímo do finále, které se uskuteční 23. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám