Hlavní obsah

Český film Děti získal tři ceny v Číně

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český film Jara Vojtka Děti získal tři ceny na filmovém festivalu v Pekingu, oznámila v pátek Hedvika Petrželková.

Foto: Artcam

Herečka Eva Bandor s cenou

Článek

„Film, který do české distribuce uvedl Artcam loni na podzim, si v konkurenci patnácti snímků v hlavní soutěži připsal na konto tři z deseti hlavních festivalových cen Tiantan. Tvůrcům je přiřkla porota v čele se slavným světovým režisérem Lukem Bessonem,” uvedla Petrželková.

Slavný korejský režisér Kim Ki-duk osobně předal herečce Evě Bandor cenu za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli. Producent Mátyás Prikler se potom vrátil na pódium ještě dvakrát, aby převzal cenu za nejlepší scénář, který napsal Marek Leščák, a cenu za nejlepší kameru, která putuje k Tomášovi Stanekovi.

„Na světě je mnoho festivalů a mnoho cen. To, na čem nejvíc záleží nejvíc, je, kdo o cenách rozhoduje. A když sedí v porotě Luc Besson, Kim Ki-duk a další oceňovaní tvůrci, tak to váhu má. I když neděláme filmy kvůli cenám, potěšilo nás to,“ napsali přímo z červeného koberce v Pekingu režisér Jaro Vojtek a producent Mátyás Prikler z produkční společnosti MPhilms.

„Do oficiálního výběru 15 soutěžních filmů z celého světa vybral Děti Marco Müller, oscarový producent a bývalý ředitel prestižních festivalů v Benátkach, Locarnu či Rotterdamu. Ten osobně přivítal slovenskou delegaci tvůrců na červeném koberci při příležitosti mezinárodní premiéry filmu na festivalu 20. dubna 2015. Soutěžní sestava vzešla z téměř 1000 přihlášených snímků z 90 zemí. Hraný film oceňovaného dokumentaristy Jara Vojtka autenticky zobrazuje pokřivené rodinné vztahy i skutečnost, že s nejbližšími jsme si nejbližší, i když to někdy nezvládáme.

Reklama

Výběr článků

Načítám