Hlavní obsah

Designérka Michaela Tomišková: Sklu se snažíme vdechnout půvab a příběh

Právo, Kateřina Farná

Dvaatřicetiletá designérka Michaela Tomišková má nejraději dva na první pohled rozdílné materiály: sklo a čokoládu. Už dříve na sebe upozornila kolekcí skleněných váz Z jedné a výjimečnou Materiálovou vázou. S Jakubem Janďourkem působí ve studiu Dechem, které bylo nedávno oceněno tituly Designér a Grand designér roku 2014.

Foto: Kristina Hrabětová

Motem Michaely Tomiškové je spokojenost lidí, kteří její produkty používají. Na fotografii se spolupracovníkem Jakubem Janďourkem.

Článek

Jak se vám tvoří v tandemu?

Tvoří se nám hezky, ale plné souznění to není nikdy. Nakonec jsme jen lidé. Někdy se naše práce neobejde bez emocí, ale vždy najdeme cestu středem. To nás na práci těší a dává jí to sílu. Navzájem se respektujeme a hodně si důvěřujeme.

Čokoládové studio Rozbíjím se jsme založili ještě na škole

Proč jste studio pojmenovali Dechem?

Název vychází z našeho pojetí práce obecně. Do skla nejen foukáme při samotné výrobě, ale snažíme se mu vdechnout i půvab a příběh.

Ocenění přišlo také za skleněná svítidla? Čím vám křehký materiál přirostl k srdci?

Je to uhrančivá hmota, možná vůbec nejstarší umělý materiál v dějinách. Do určitého momentu je tekuté a tvárné, nechá si leccos líbit. Pak najednou ztuhne, zkamení a nic s ním už nepohne. Občas při práci se sklem myslíme na různé geologické pochody v útrobách země, na lávu a krystalizace hornin.

To mě přivádí k přírodním sklům, dalším fascinujícím odrůdám, jako jsou obsidiány, fulgurity, vltavíny, ale také pemza. V tomto materiálu je kouzlo.

Foto: Kristina Hrabětová

Materiálová váza od studia DECHEM.

Jaký druh skla máte nejraději?

Právě všechny podoby a jejich různé vlastnosti. Od obyčejného laboratorního skla přes tabulová, barevná sodná až k broušenému olovu a sofistikovaným taveným plastikám. Nakonec jsou ale všechny transparentní a tvarovatelné, a to mě právě zajímá.

Kromě skla designujete čokoládu. Jak jste se k tomu dostala?

Čokoládové studio Rozbíjím se jsme založili ještě na škole, společně s Yvetou Kroupovou. Koncept vznikl spontánně a s nadšením propojit design s jídlem. Nyní je to už osm let. Tým se změnil, ale touha vytvářet čokoládu různých chutí a vyjadřovat jimi emoce je stále stejná. Hrajeme si s autorskými texty a ty spolu s čokoládou balíme vždy jinak a vždy s láskou.

Foto: archív Czech Grand Design

Kolekce Laboratory Lights od studia DECHEM pro sklárnu Kavalierglass.

Věnujete se hlavně uměleckému designu. Co vás na tomto směru s vysokými nároky láká?

Je to disciplína na pomezí obojího. Z umění si bere unikátnost, originalitu a osobní vklad tvůrce, z designu zase čistou práci s materiály, užitnost a respekt k tradici.

Za pár dní vás čeká milánský týden designu. Chystáte ještě něco dalšího?

V prostoru nově otevřeného ZIBA Muzea moderního skla budeme mít od dubna na tři měsíce vlastní pop-up shop.

Bude to zároveň showroom, ateliér i kancelář Dechem a jedinečná možnost pro všechny, jak se s námi a s naší prací setkat přímo v centru Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám