Hlavní obsah

Finská skupina Nightwish: Deska vznikala v divoké přírodě

Právo, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská metalová skupina Nightwish vydává po čtyřech letech novou desku. Jmenuje se Endless Forms Most Beautiful a představuje se na ní také nová zpěvačka, Nizozemka Floor Jansenová. Na otázky Právu odpověděl skladatel a pianista Tuomas Holopainen.

Foto: ČTK – Michal Doležal

Tuomas Holopainen je duší skupiny Nightwish.

Článek

Hlavním inspiračním zdrojem nové desky byla kniha Charlese Darwina O původu druhů. Proč?

Naše předešlé album Imaginaerum bylo celé o fantazii a představivosti. Chtěl jsem vytvořit podobně tematické album, ale kontrastní – o kráse vědy a přírody. Poslední roky jsem totiž přečetl mnoho vědeckých studií, například i od Charlese Darwina. Byl jsem natolik fascinován, že mě to inspirovalo k ústřednímu tématu celé desky.

Jak se na ní téma odráží?

V příbězích, které jsou na ní vyprávěny. Pokud si přečtete texty, uvidíte celé propojení velmi zřetelně.

Řekli byste, že nový počin je v něčem zásadně jiný v porovnání s předchozími?

Určitě ne, od prvního taktu poznáte obvyklé prvky naší hudby. Ale nelze říct, že je to stejné jako naše předešlá tvorba.

Endless Forms Most Beautiful je vaše osmá studiová deska. Máte pocit, že jste dosáhli vrcholu kariéry a toto je to nejlepší, co ze sebe dokážete dát?

Doufám, že ne.

To zní, že s výsledkem nejste spokojený.

Opravdu? Ne, tak to není. Naopak jsme všichni velmi spokojení. Ale říct, že nová deska je lepší než ta minulá a příští bude ještě vymakanější, v tom nějak nevidím smysl.

V mnoha rozhovorech říkáte, že se vám deska nahrávala až překvapivě lehce. Čím to podle vás bylo?

Celá v podstatě vznikala mimo civilizaci. Odjeli jsme se vším potřebným vybavením do divoké přírody na chatu. Prakticky jsme strávili celé léto přípravou na nahrávání, víc než kdy jindy jsme všechny písně cvičili. Kromě toho jsme si ale užili spoustu legrace i odpočinku. Byli jsme zkrátka dobře naladěni.

K minulému albu jste natočili celovečerní film. Plánujete něco obdobného i nyní?

Ne, toho jsme si minule užili ažaž. Hned na začátku jsme si řekli, že nový počin bude více zaměřen jen na kapelu – chceme točit klipy, jet turné a tím to hasne. Vracíme se v naší tvorbě ke kořenům. Řekl bych, že na Endless Forms Most Beautiful je například i podobná atmosféra jako na páté desce Once.

S Nightwish jste jeli turné a pak jste rovnou začali nahrávat novou desku. Bere vám kapela všechen čas?

Je to trochu iluze. Zdá se, že když projezdíte celý svět, nemáte na nic jiného čas. Ale my máme spoustu času si sednout v klidu doma s našimi rodinami.

Je sice trochu brzy, ale příští rok oslaví Nightwish už dvacet let existence. Máte v plánu výročí oslavit?

Myslím, že oslavu necháme, až dosáhneme padesátky. To už budeme možná hrát o berlích. Nic jsme vlastně nenachystali ani po deseti letech, takže myslím, že tu dvacítku také nebudeme nijak prožívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám