Hlavní obsah

Vědci tvrdí, že našli hrob Cervantese

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci tvrdí, že našli hrob velikána španělské literatury Miguela de Cervantese skoro 400 let po jeho smrti. V madridském klášteře prý leží i kosti jeho ženy a dalších lidí.

Foto: Profimedia.cz

Pravděpodobné ostatky Cervantese

Článek

Oddělení a identifikování všech kostí bude hodně těžké, kosti jsou totiž značně poškozené, uvedli vědci. Autor Dona Quijota byl pohřben už v roce 1616 a poté byl klášter přestavěn, přičemž byly kosti přeneseny do nové budovy a po celá staletí panoval názor, že jsou ztraceny.

„Skončil jako chudý člověk, válečný veterán se zraněními z bitev,” podotknul Pedro Corral z madridské radnice.

Tým třiceti výzkumníků použil speciální kamery, 3D skenery a radar, aby prozkoumal tajné prostory pod podlahou budovy. V lednu našli víko rakve s iniciály MC. Objevili také množství kostí lidí, kteří byli pohřbeni s Cervantesem, ale poté byli přenášeni jinam.

„Pozůstatky jsou ve velmi špatném stavu a nedovolují nám určit, které přesně patří Cervantesovi,“ přiznal vědec Almudena Garcia Rubio. Dodává však, že jsou si jisti, že našli hrob Miguela de Cervantese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám