Hlavní obsah

Podivuhodné cesty Julese Verna na Nové scéně ND

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivuhodné cesty Julese Verna je název multimediální inscenace, kterou připravil režisér David Drábek, a premiéru má 19. února na jevišti Nové scény pražského Národního divadla.

Foto: ND: Martin Šandera

Podivuhodné cesty Julese Verna slibují zábavnou i napínavou podívanou pro diváky všech generací.

Článek

Drábkův projekt chce vzdát hold jednak odkazu slavného francouzského spisovatele a také průkopníkům filmu. Odehrává se v prostředí filmového ateliéru z prvních desetiletí 20. století, kde se natáčí Vernův román Tajuplný ostrov.

Spolu s uměleckým šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové Davidem Drábkem se na inscenaci podílela i dramaturgyně a scenáristka Markéta Bidlasová, hudební skladatel Darek Král, kostýmní výtvarnice Simona Rybáková a scénograf Jakub Kopecký. Choreografie pohybových sekvencí se ujali Martin Pacek a Henrieta Hornáčková, která je také představitelkou jedné z ženských dvojrolí.

Foto: ND: Martin Šandera

Natáčení svého románu se účastní i Jules Verne (Jiří Zapletal) - vpravo.

Genezi inscenace přibližuje Markéta Bidlasová: „Na počátku práce na inscenaci byla Davidova idea spojit svět Vernových románů a jeho života s příběhem zběsilého štábu raných filmařů. Vernovy romány byly skutečně předlohou a inspirací pro vznik prvních filmů (např. Meliésova Cesta na Měsíc, 1902) a stalo se tak ještě za Vernova života (zemřel v roce 1905). A toto spojení je Davidově poetice blízké. Ale především – toto spojení se nám zdálo ideální, abychom si mohli hrát s prostředky Laterny magiky velmi svobodně a s humorem.“

Volba románu Tajuplný ostrov jako hlavního inspiračního zdroje není nijak náhodná: „Jelikož jsme se shodli na tom, že v inscenaci nutně potřebujeme postavu Kapitána Nema, volba padla na Tajuplný ostrov, který se nám zdál vzhledem k různorodosti svých prostředí (let balónem, ostrov, prales, ponorka, výbuch sopky…) nejvýhodnější. Dále jsme se vydatně opírali o práci skvělého českého vernologa Ondřeje Neffa. Ve výsledku je však konkrétních informací z Vernova života a konkrétních pasáží z Tajuplného ostrova v naší vernovské féerii pramálo, byly ovšem inspirací, bez níž bychom se neobešli. Stejně jako je filmařský příběh nakonec jakýmsi extraktem a holdem všem filmovým pionýrům z prvních dekád 20. století, nikoli příběhem konkrétních lidí,“ vysvětluje Bidlasová a ke vzniku inscenace dodává: „David je ideový vůdce, já spřádám podhoubí, vyhledávám zdroje a informace, snovám osnovu a strukturu, která je posléze Davidem obalena masem, rozkošacena až destruována během zkoušení.“

Inscenace je určena všem divákům s fantazií bez rozdílu věku. Účinkují v ní hostující herci i členové uměleckého souboru Laterny magiky. Role Julesa Verna se zhostil herec Klicperova divadla Jiří Zapletal.

Reklama

Výběr článků

Načítám