Hlavní obsah

Cirkopolis přiveze hvězdy současné novocirkusové tvorby

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském úspěšném zahájení vstoupí tento víkend již do druhého ročníku festival nového cirkusu Cirkopolis. Od 15. do 21. února se v pražském Paláci Akropolis a v divadle Ponec představí zejména současná francouzská novocirkusová tvorba.

Foto: archiv festivalu Cirkopolis

Eric Longequel a Guillaume Martinet ze skupiny DeFracto jsou fascinující žongléři a na festivalu uvedou své představení Flaque.

Článek

„Držíme se svého cíle prezentovat to nejzajímavější, co Evropa nabízí. Soustředíme se na menší, intimnější představení, která mají velmi unikátní poetiku,“ vysvětluje zaměření letošního ročníku Petr Boháč, dramaturg Paláce Akropolis, který společně se sdružením Cirqueon festival pořádá.

Foto: archiv festivalu Cirkopolis

Akrobatka na hrazdě Eva Ordoněz patří k hvězdám představení Oktobre, jež je jedním z největších lákadel letošního festivalu Cirkopolis.

Festival zahájí v neděli 15. února v Akropoli žonglérské uskupení Cie DeFracto s nejnovějším představení Flaque, kombinujícím brilantní a osobitou žonglérskou techniku s pohybovým uměním. „Eric a Guillaume jsou fascinující žongléři, hrají si s rytmem a sekvencováním pohybu. Flaque je jedno z nejzajímavějších žonglérských představení, které je k vidění v Evropě,“ říká Šárka Maršíková, dramaturgyně festivalu. Další francouzský soubor Sacékripa uvede 18. a 19. února tamtéž intimní představení Etienna Manceaua VU, formu na pomezí hry s objekty, miniaturou, cirkusem a nedobrovolným klaunstvím.

Jedním z hlavních lákadel festivalu bude od 16. do 18. února v divadle Ponec projekt Oktobre, který kombinuje prvky nové magie s brilantními hereckými a akrobatickými výkony jednoho z nejlepších kouzelníků současnosti Yanna Frische. Ten v roce 2012 vyhrál prestižní mezinárodní soutěž World Champion of Magic. „Na jevišti se odehrávají situace, které popírají zákony fyziky, ať už v neuvěřitelném sóle Evy Ordoněz na hrazdě nebo v brilantních kouzelnických tricích Yanna Frische,“ láká na ojedinělou produkci Maršíková.

Festival zakončí 21. února jednorázové představení Cirkopolis vol 3 v režii francouzského režiséra a pedagoga Florenta Bergala a za účasti několika evropských novocirkusových performerů. Zkoušet se bude pouze jeden týden a představení se odehraje jen jedinkrát v rámci festivalu Cirkopolis.

Program festivalu nabídne i sérii workshopů a seminářů i mezinárodní setkání profesionálů s tématem příhraniční spolupráce ve Střední Evropě. Letos poprvé zamíří festival také do regionů - představení Flaque skupiny DeFracto se odehraje kromě Prahy i v Jihlavě a Olomouci. „Věříme, že program v regionech v dalších letech rozšíříme a budeme těmto jedinečným uskupením organizovat turné po celé České republice, to je jedním z hlavních cílů festivalu pro příští léta,“ doplňuje Maršíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám