Hlavní obsah

Václav Moravec zahájí svůj nový pořad vysíláním z Bohnic

Novinky, Stanislav Dvořák

Moderátor Václav Moravec představí v úterý 3. února v České televizi svůj nový pořad. Jmenuje se Fokus Václava Moravce s podtitulem Lidé a proměny doby.

Foto: Česká televize

Václav Moravec

Článek

Chce „zaměřit a analyzovat naléhavá témata, která utvářejí podobu společnosti, ale většinou unikají denní agendě médií”. Dvouhodinový pořad bude Česká televize vysílat jednou měsíčně na ČT24, vždy živě a vždy z místa, které s aktuálním problémem souvisí.

„Zpravodajství České televize funguje jako celek, ve kterém jednotlivé pořady zkoumají a popisují konkrétní témata z různých úhlů pohledu a s různou hloubkou analýzy. Fokus Václava Moravce se bude věnovat takovým problémům, které často při řešení aktuálního dění opomíjíme nebo ani nevnímáme, jakkoli zásadní jejich vliv je. Fokus se tak stane živnou půdou a zdrojem témat nejen pro tradiční Otázky Václava Moravce, ale i velmi vhodně doplní stávající soubor zpravodajsko-publicistických pořadů České televize,“ řekl generální ředitel Petr Dvořák.

„Chceme, aby na témata Fokusu, kterými budou obecně neduhy a nemoci evropské a západní civilizace i české společnosti, právě Otázky navazovaly,” nastiňuje koncept Václav Moravec a dodává: „Ve Fokusu budou naši hosté nastolená témata analyzovat a navrhovat řešení. Do Otázek pak budeme zvát odpovědné představitele, kteří mají kompetence problémy řešit, ale neřeší je. A my se jich budeme ptát proč.“

Stav naší duše

Prvním tématem je stav duše. Hosty pozvanými do psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích budou neuropatolog a spisovatel František Koukolík, biskup Václav Malý, ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý, adiktolog Michal Miovský či spisovatel Josef Formánek a do diskuse se zapojí rovněž odborné publikum. Pořad propojí reportáže dokumentující stav duše a její léčbu. Jednou z těchto sond bude například rozhovor s matkou schizofreničky, která útočila ve Žďáru nad Sázavou.

„Myslím, že Fokus může rozpoutat zásadní diskusi. Chtěl bych, abychom nejenom nabídli ucelený pohled na dané téma, ale především rozproudili debatu s diváky. A to již před vysíláním skrze sociální sítě, během něj a zejména po něm, kdy doufáme, že bude diskuse nejen pokračovat, ale dokonce eskalovat. Věřím, že toto je nový rozměr, který Česká televize, jako televize veřejné služby, může a má nabízet,“ vysvětlil Moravec.

Reklama

Výběr článků

Načítám